Anders Forslund, arbets­mark­nads­professor, säger att Arbets­förmed­lingen har för dåliga resurser. Den bilden delas inte av Arbets­för­med­lingen.
Flera personer som Mål & Medel har varit i kontakt med ger uttryck för att Arbetsförmedlingen har för dåliga resurser och inte gör tillräckliga uppföljningar.
– Den bilden delar inte jag, Arbetsförmedlingen har stora resurser att hjälpa människor i arbete. Det är dess­utom politiker som gör bedömningen om vilka resurser vi får. Men vi jobbar inte endast med uppföljning, utan vi gör mycket för att hjälpa människor i arbete, säger Madeleine Peyron, chef på Arbetsförmedlingen i Kävlinge.

”Saknar resurser”
Anders Forslund, professor vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, tycker däremot att Arbetsförmedlingen saknar resurser för att hjälpa människor i arbete.
– Fas 1 eller fas 2 är bra i teorin, om de genomfördes fullt ut. Men det behövs mera resurser. I praktiken fungerar det inte som det var tänkt. Därför hamnar alldeles för många i fas 3, säger han och fortsätter:
– Den viktigaste faktorn är att varje handläggare inte ska behöva hantera 100-150 arbetssökanden, utan kanske femton. Då skulle handläggaren kunna hjälpa den arbetslöse med att knyta kontakter med arbetsgivare. Men det fungerar inte om handläggaren har för många arbetssökanden.
• Vad säger forskningen om arbetsmarknadspolitiska åtgärder som jobb- och utvecklingsgarantin?
– I fas 3 ska den arbetslöse egentligen inte utföra ordinarie arbetsuppgifter, men forskningen säger att ju mer likt arbetsuppgifterna är ett vanligt jobb desto större är chansen att det leder till vanliga arbeten. I den meningen är inte fas 3 ändamålsenligt utformat, säger Anders Forslund.
• Vad tänker du om att arbetsgivare får femtusen kronor i månaden för personer i fas 3?
– Jag hade förstått om det innebar att arbetsgivare i inledningen fick en ersättning för att handleda någon. Men det kan inte vara meningen att man månad ut och månad in ska lära upp någon. Ett ständigt flöde på femtusen i månaden känns som en underlig konstruktion, säger Anders Fors­lund.

Vill ej kommentera
Arbetsmarknadsministern Hillevi Eng­ström och moderate ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, Tobias Tobé har båda avböjt en kommentar i Mål & Medel.