Boktitel: En osynlig • Författare: Pontus Ljunghill • Bokförlag: Wahlström och Widstrand, 2012 • 377 sidor • Genre: Deckare
l Året är 1928 och åttaåriga Gerda Bengtsson är en pigg och begåvad flicka som bor med sin ensamstående mamma i närheten av Vasaparken i Stockholm.
När lilla Gerda hittas brutalt mördad i det nedlagda Djurgårdsvarvet i en helt annan del av staden väcks många käns­lor, mest skräck och vrede, bland stadens invånare.
Allmänheten kräver att barnamördaren grips. Tidningarnas omfattande, dagliga rapportering om fallet ökar förstås uppståndelsen ytterligare. Polispådraget blir enormt och den unge lovande kommissarie John Stierna sätts att leda mordutredningen.
I ett svagt ögonblick lovar kommissarien Gerdas mor att han ska gripa mördaren. Efter brottet kretsar kommissariens liv helt kring mordutredningen och hans övriga tillvaro slits sönder. Den snabba klättringen i karriären tycks vara över. Hans äktenskap havererar.
Trots en massiv polisinsats och spa­nings­ledarens alla personliga uppoffringar grips ingen mördare. Vid något tillfälle tycks man vara mycket nära, men mördaren slinker förbi och försvinner.
På en hotellbar i Visby 25 år senare – när brottet är bara timmar från att preskriberas – får den numer pensionerade John Stierna till slut klart för sig vad som hänt.
Romanen utspelar sig växelvis i Stockholm 1928 och i Visby 1953 med några nedslag i 30- och 40-tal.
En osynlig är Pontus Ljunghills debutroman och har, med rätta, fått ett mycket positivt mottagande. Förutom att den är en väldigt spännande och välskriven deckare är den också en fantastiskt stämningsfull skildring av Stockholm i en svunnen tid.