Slakthusområdet i Stockholm står in för stora förändringar. Fortfarande finns företag med inriktning på kött och charkuterier men de minskar hela tiden i antal och frågan är hur länge denna verksamhet kommer att finnas kvar här.
Samtidigt som området genomgår dramatiska förändringar utkommer boken Kött och Blod som handlar om Slakthusområdets hundraåriga historia.
– Slakthusområdets kulturella historia är central för Stockholm och har påverkat hur staden har vuxit fram. Jubileumsboken berättar på ett läsvärt sätt om Stockholms mathistoria och hur området har påverkat Sveriges kulinariska utveckling, säger Fastighetskontorets direktör, Juan Copovi-Mena.
Boken beskrivs som en ny typ av coffee table-bok – en ”meat table-bok” – med bilder från Stockholms Stadsarkiv och intervjuer med historiker och människor som verkat i området. Bokens röda tråd är maten, människorna och miljöerna som tillsammans med arkitekturen och stadsplaneringen har präglat området.
Det är Informationsförlaget som tagit fram boken åt Stockholms stad. Anders Joh­nson är författare med inriktning på svensk näringslivs­historia. Boken, som lanserades på Slakthusdagen den 1 september, kan gratis laddas ner i sin helhet via Stockholmskällans webbsida, http://stockholmskallan.se/