Boktitel: Dandy, del 2 i romansviten Det stora århundradet • Författare: Jan Guillou • Piratförlaget 2012 • 397 sidor • Genre: Prosa

Efter att ha läst andra delen av Jan Guillous romansvit är jag övertygad: När den här berättelsen om tre fiskarsöner från norska Vestlandet nu växer fram skrivs ett klassiskt stor­verk in i svensk litteraturhistoria. Uppföljaren till förra årets stora succé Brobyggarna lever upp till och över­träffar alla högt ställda förväntningar.
Efter att de tre bröderna Lauritzen 1901 tagit sin ingenjörs­examen i Dresden skildes deras vägar abrupt. I Brobyggarna får vi följa storebror Lauritz strapatser med det väldiga järnvägsbygget hemma i Norge och mellanbrodern Oscars äventyr i tyska Östafrika. Yngste brodern Sverre möter kärleken i form av den förmögne brittiske ädlingen lord Albert och skrivs ut ur den boken genom att de båda männen skeppas iväg till England.
I Dandy får vi möta dem igen. Paret rör sig i spännande konstnärliga och intellektuella kretsar som Bloomsburygruppen. Det börjar som en vackert berättad kärleks­historia men tiden och ödet har andra planer för Sverre och lord Albert. Första världskrigets fasor står för dörren.