Kvinnliga arbetare som packar glass på Unilevers Inmarkofabrik i Omsk i Sibirien har lyckats i sin kamp för fackligt erkännande och en återgång till direktanställning.
250 arbetare av 400 som var direktanställda av Unilever blev under åren 2010 och 2011 överflyttade till ett bemanningsföretag, men de fortsatte att göra samma jobb som tidigare i fabriken. Den 12 maj gick kvinnorna ut i strejk och på tredje dagen, den 14 maj, bildade kvinnorna en fackförening som gick med i det IUL-anslutna facket Novoprof. Genom stark egen mobilisering och stöd av IUL som tog upp deras krav med Unilevers företagsledning.
Förhandlingarna resulterade i ett avtal som säkrar tillsvidareanställning för 127 kvinnor och en tidtabell för att föra över de resterande kvinnorna till direkt anställning i Unilever.
Förhandlingarna mellan IUL och Unilevers ledning skedde inom ramen för det ömsesidiga erkännande som tillkommit efter att IUL anmält ett flertal fall av kränkningar av fackliga rättigheter i Indien och Pakistan till brittiska kontaktpunkten för OECD:s riktlinjer. Både IUL och Unilever uppmanades av kontaktpunkten att utarbeta ett ramverk för att lösa det ökande antalet tvister på grund av brister i anställnings­skyddet.
Unilever har ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor och utifrån detta åtagande har en mekanism för att lösa tvister i leverantörskedjan utvecklats.
En viktig komponent i denna tvistlösning är de rättigheter som John Ruggie, FN:s särskilda representant för företagande och mänskliga rättigheter, har arbetat fram för outsourcing.