Siljans Chark ska böta 400 000 kronor
21-årig maskinoperatör fick men för livet och drömmen om en framtid som polis krossad
En 21-årig maskinoperatör fick svåra skärskador på fyra fingrar, med livslång invaliditet som följd, då han skulle åtgärda problem i en gammal och sliten förpackningsmaskin. Bristande introduktion, instruktion, riskbedömning och delegation av arbetsmiljöansvar orsakade olyckan konstaterar Mora tingsrätt och dömer arbetsgivaren att betala företagsbot på 400 000 kronor för arbetsmiljöbrott.
Olyckan inträffade den 23 oktober 2008 på Siljans Chark AB i Mora.
Operatören arbetade vid en vakuumförpackningsmaskin av fabrikat Dixie Union, tillverkad 1977. Han fick en driftstörning då plasten inte gick i sin bana som den skulle. För att avhjälpa problemet och dra plasten rätt tog han bort ett plexiglasskydd och stoppade ner högerhanden i maskinen.
Operatören fastnade mellan den kniv som skär av plasten och anhållet och fick allvarliga skärskador på fyra fingrar med livslång invaliditet som följd.
Arbetsmiljöverket konstaterade att maskinskyddet var trasigt och lätt att ta bort, och saknade förregling som hindrade kniven att starta när skyddet var borttaget.
Om maskinen varit försedd med föreskrivet skydd hade olyckan kunnat förhindras ansåg Arbetsmiljöverket, och man vände sig därför till åklagare med en begäran om åtalsprövning.
Kennert Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtalade i våras Siljans Chark AB vid Mora tingsrätt, och begärde att bolaget skulle betala företagsbot på 400 000 kronor för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada (Mål & Medel nummer 5/2012). Bolaget nekade till brott.
Trasigt maskinskydd
Under rättegången framkom att förpackningsmaskinen som var gammal och sliten ofta krånglade. Det var problem med plastfilmen och man fick därför ofta stanna maskinen och rätta till filmen.
Problemen var så vanliga att skruvhålen i den plexiglasskiva som ingick i maskinskyddet ”ätits upp”.
Det gick därför att lyfta bort skivan utan att det magnetlås som skulle bryta driften aktiverades.
Företagsledningen var medveten om att förpackningsmaskinen ofta krånglade. Den var produktionsmässigt inte effektiv, och det var dags att fasa ut den och skaffa en ny. Maskinen hade diskuterats på ett ledningsmöte och varit med i en investeringsbudget. Att maskinskyddet inte fungerade kände man däremot inte till. Den personal som arbetar med maskinerna måste meddela om något är fel förklarade produktionschefen.
Den delen hade inte fungerat visade det sig. Då skyddsombudet efter olyckan pratade med personalen berättade de att skydd slängdes på lagom till skyddsronder, och så åkte de av igen när det krånglade. De ville bara att jobbet skulle flyta på så att de kunde gå hem.
Mora tingsrätt konstaterar att det inte funnits någon uttalad tydlig delegation av arbetsmiljöansvaret, att operatören inte fått någon skriftlig instruktion hur maskinen fungerade eller någon kännedom om riskerna att arbeta med den och inte heller några instruktioner om vad han skulle göra vid ett driftstopp.
Och bolaget hade brustit i fråga om riskbedömningar:
”Om högsta företrädare för Siljans Chark var medvetna om maskinens ålder och ofta inträffade driftstörningar borde det ha föranlett oftare förekommande riskbedömningar av maskinen än vid skyddsronderna fyra gånger per år. Risk för att fel och brister uppstår och behov av översyn och underhåll torde öka med en maskins ålder.”
Det är i hög grad sannolikt att maskinoperatören inte hade skadat sig om de i målet utredda bristerna inte förekommit anser tingsrätten. Siljans Chark AB döms därför att betala företagsbot för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Beloppet bestäms till av åklagaren begärda 400 000 kronor.
Förblir invalidiserad
Det har gått fyra år sedan olyckan. Den skadade maskinoperatören är och förblir invalidiserad. Han har nedsatt rörlighet i högerhanden, kan inte knipa handen ordentligt och är framför allt väldigt känslig för kyla.
Han har själv spelat hockey på elitnivå och har nyss flyttat till Karlstad och ett jobb som ungdomstränare i elitserielaget Färjestad BK.
– Jag hade kunnat gå tillbaka till ett jobb på Siljans Chark. Den möjligheten fanns, men det var problem med kylan bland annat, konstaterar han.
– Den största förändringen yrkesmässigt är väl att jag inte fick bli polis som jag hoppats. Blev avskriven vid läkarundersökningen på grund av handskadan.