34 tjänster försvinner
Arlas anläggning i Götene drabbas av omorganisation
Arla har beslutat om en organisationsförändring från och med 1 januari 2013. En följd av förändringen är att 34 personer vid anläggningarna i Götene blir av med jobbet.
Omorganisationen är ett led i ett globalt projekt som syftar till att minska kostnaderna med 600 miljoner kronor.
Bland annat minskas antalet befattningar vid huvudkontoret med närmare 50 anställda.
Jämsides med detta har utvecklingen inom smör och ost lett till att även verksamheten vid Arlas anläggningar i Götene påverkas.
Smör till England
– Det handlar egentligen om två olika saker, säger Leif Eriksson, Livs klubbordförande. Den första rör smörtillverkning för den brittiska marknaden som flyttas till Westbury i England. Där har Arla utvecklat och byggt ut, och nu är det tänkt att produktionen ska ske där. Det är ett arbete som pågått i ett par år, och innebär inga nyheter.
– Den andra rör ostförädlingen. Konsumenterna ”trilskas” med att köpa utländsk ost, och det har fått som följd att den förädlade volymen gått ner här. Sverige importerar ost och exporterar arbetstillfällen.
Importen slår rätt hårt konstaterar Leif Eriksson. Till det kommer de stora investeringarna som har ökat effektiviteten.
– Sett med de ögonen så är det 34 jobb som försvinner, ungefär tio procent av livsarna.
Inga förlängningar
Det första steget blir att tidsbegränsat anställda inte får förlängd anställning, därefter drabbas den fast anställda personalen.
Mejerichef Elisabeth Lindberg, ansvarig för smör i Götene, har i ett pressmeddelande förklarat att ambitionen är att kunna lösa personalminskningen genom naturliga avgångar och individuella överenskommelser.
– Ja, Arla går ut med ett erbjudande om att berörda kan sluta tidigare, så kallad förtida avgång, genom individuella överenskommelser. Man har gjort så tidigare också, och det har fungerat bra, säger Leif Eriksson.
Det betyder att neddragningarna inte slår så hårt mot de tillsvidareanställda.
– Men det är likafullt 34 jobb som försvinner, och det är i många fall unga människor som drabbas. Det är förfärligt, säger Leif Eriksson.