Vreden pyr på Scan i Kristianstad
Verksamheten med inhyrda måste granskas ordentligt
– Med råslit, och utan att reglerna om arbetsrotation följs, gör inhyrda mer på 6 timmar än vi på 8. Det är inte rimligt och det är inte hållbart, säger huvudskyddsombudet Peter Ekström på Scan i Kristianstad. Han tänker nu utnyttja tidigare oanvända möjligheter i arbetsmiljölagen för att komma åt problemet.
Kampen för jobb, och jobb med vettiga arbetsförhållanden, går vidare.
Livs klubbstyrelse har i samband med de aktuella förhandlingarna om personalnedskärningar (än en gång) diskuterat problemet med inhyrda och vad man kan göra åt det. Den diskussionen har nu lett till att Peter Ekström bestämt sig för att utnyttja arbetsmiljölagens möjligheter fullt ut och i egenskap av huvudskydds-ombud göra en så kallad 6:6a-framställan till arbetsgivaren om de inhyrdas arbetsförhållanden.
Bakgrunden är i korthet denna:
• I arbetsmiljölagens kapitel 3 § 12 anges i ett stycke ett ansvar för den som hyr in arbetskraft. ”Den som anlitar inhyrd arbetskraft för att utföra arbete i sin verksamhet skall vidta de skyddsåtgärder som behövs i detta arbete.”
• I maj 2007 beslöt Arbetsmiljöverket om ett föreläggande mot Scan AB (det så kallade Scanbeslutet, se faktaruta) där det i syfte att minska risken för belastningsskador ställdes krav på arbetspassens längd, arbetsbelastning, arbetsväxling, möjlighet till återhämtning, tekniska förbättringar och medicinska kontroller bland annat. För att inga tveksamheter skulle uppstå påpekade Arbetsmiljöverket att kraven även gällde inhyrd personal.
• Den 1 januari 2010 ändrades arbetsmiljölagen. Genom ett tillägg till kapitel 6 § 6a ges nu ett skyddsombud möjlighet att kräva åtgärder av arbetsgivaren även i fråga om inhyrdas arbetsmiljö.
Alla ska behandlas lika
Den möjligheten har, såvitt känt, aldrig utnyttjats tidigare. Vare sig på Scan i Kristianstad eller på någon annan arbetsplats.
– Det är hög tid att testa den bestämmelsen nu, säger Peter Ekström. Inhyrda styckare gör mer på sina 6 timmar än vi på våra 8. Man gör det genom att råjobba och genom att inte växla arbetsuppgifter. De jobbar i samma position hela tiden, roterar inte ett skit. Det är inte rimligt. Det är inte hållbart. Inte ens på kort sikt.
– Jag hävdar att Scan inte följer reglerna, man frångår Arbetsmiljöverkets beslut att alla ska behandlas lika oavsett om det är egen personal eller inhyrda. Det kan inte bli så mycket tydligare än så här.
Det är en kortsiktig jakt på pengar som präglat vår bransch i många år, tillägger han.
Riktigt hur 6:6a-framställan ska formuleras är inte klart ännu, det arbetar Peter Ekström på. Målet är i vilket fall att en framställan ska kunna göras inom någon eller några veckor. Om sedan inte Scan går med på kraven går han vidare till Arbetsmiljöverket med en begäran om föreläggande eller förbud.
På Arbetsmiljöverket är man för övrigt redan på gång med att granska verksamheten med inhyrda. Sedan 2011 har man ett projekt för bemanningsbranschen där både de som hyr ut arbetskraft och framför allt de som hyr in inspekteras.
Efter Mål&Medels artiklar i förra numret om inhyrningen på Scan planerar verket nu att även ta med köttbranschen och Scan i projektet, berättar inspektör Ernst Christensen på Arbetsmiljöverkets Malmödistrikt.
Handlar om arbetssituationen
Både Peter Ekström och Livsklubbens ordförande Patric Nelson är noga med att framhålla att det inte är de inhyrda de vill komma åt, det är inte dem det är fel på. Vad det handlar om är deras arbetssituation.
Det är heller inte enbart Scan de är kritiska mot, utan företeelsen med inhyrning i allmänhet och de lagbestämmelser som ger en arbetsgivare i princip obegränsade möjligheter att hyra in arbetskraft istället för att anställa.
– Vad man måste komma ihåg är att när Scan hyrt in har man rent juridiskt inte gjort något fel, men moraliskt, säger Patric Nelson.