Livsmedelsindustrin fortsätter att tappa arbetstillfällen.
Under september blev 171 personer på sju olika arbetsplatser uppsagda enligt Arbetsförmedlingens statistik.
Under oktober var det 179 personer på åtta olika arbets­platser som blev uppsagda och i november 145 personer på 12 arbetsplatser.
De flesta som tvingas sluta får gå från arbetsplatser som finns kvar men som gör ned-dragningar, men under perioden var det åtta arbetsplatser som lades ner helt.
Företagen i livsmedelsbranschen förutspår själva en stabilare tillväxt under det kommande halvåret (perioden oktober 2012 – mars 2013), men trots detta tror man ändå att det blir en fortsatt minskning av antalet anställda. Det framgår av en prognos som publicerats i arbetsgivar­organisa­tionen Li:s konjunkturbrev för november 2012.
Främsta skälet till att man bedömer att det blir fortsatta varsel är att livsmedelsföretagen fått ökade kostnader för inköp av livsmedelsråvara och då väljer man att minska antalet anställda i ett försök att rädda företagens lönsamhet. Tredje kvartalet 2012 var det tionde kvartalet i rad med ökande råvarukostnader för livsmedelsföretagen.
I prognosen för det kommande halvåret förutspår man fortsatta ökningar av råvarukostnaderna som för de allra flesta livsmedelsföretag är den enskilt största kostnaden, betydligt större än personalkostnaden. Li:s chefekonom Carl Eckerdal uttrycker i konjunkturbrevet sin förhoppning om att råvarupriserna ska stabiliseras framöver:
– För livsmedelsföretagen ligger en sådan förhoppning högst upp på önskelistan.