Det finns flera andra snus­pro­du­center i Sverige för­utom Swedish Match. Vi har talat med företrädare för några Livs-klubbar.

Hans Andersson, Livs klubb­ord­för­ande på Skruf Snus i Sävsjö:
• Känner ni som jobbar på Skruf Snus oro för förslaget om EU:s nya tobaksdirektiv ?
– Njaae… Det känns inte som om tobaksdirektivet blir någon större fara för oss. Företagsledningen verkar inte heller särskilt orolig för detta. Samtidigt är det ju bra om man bildar opinion kring snuset.
– Men skulle smaktillsatserna i snus förbjudas så skulle nästan alla våra produkter hotas. Snus är en gammal svensk tradition som EU inte ska ge sig på, säger Hans Andersson.
– Om EU skulle förbjuda snus i Sverige så ska vi gå ut ur EU. Det är helt klart tycker jag.

Micael Coste, Livs klubbordförande på JTI Snus AB i Vårgårda:
• Hur resonerar ni kring EU:s nya tobaksdirektiv?
– Det kan dom ta och stoppa upp i rump… jag menar ska dom stoppa vårt snus kan de lika gärna förbjuda vinet i Frankrike och Italien. Så säger de flesta som jobbar hos oss, säger Micael Coste och skrattar lite.
• Finns det någon oro för att det här ska hota jobben?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag tror inte att någon är orolig för det hos oss. Det löser sig säkert på ett eller annat sätt. Snus är en så gammal tradition i Sverige, det har ju funnits i hundratals år. Om de ska förbjuda snus så får de ta bort cigg också, tycker Micael Coste.
Slavoljub Nastic, Livs klubb­ordförande på Fiedler & Lundgren i Malmö:
• Är du orolig över det som blivit känt om EU:s tobaksdirektiv?
– Nej, det kan jag inte säga, vi är inte så oroliga. Enligt våra chefer är det bara förslag som knappast kommer att gå igenom. EU får inte göra som de vill i Sverige. Snuset är en svensk tradition som EU inte har något att göra med. Jag tror att snuset snart kommer att släppas fritt ute i Europa. Inom fyra-fem år, säger Slavoljub Nastic.

Fotnot: Intervjuerna med Hans Andersson, Micael Coste och Slavoljub Nastic gjordes i ett läge när tobaksdirektivets innehåll bara var känt genom media och ännu inte presenterats officiellt.