Snuskriget trappas upp mellan Sverige och EU
Tobaksarbetare följer utvecklingen
Fortsatt exportförbud och trots att snus inte ska få säljas i övriga EU ska unionen ha synpunkter på hur svenskt snus ska få vara smaksatt. Så såg EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv ut när det presenterades några dagar innan jul.
EU-kommissionens hälsokommissionär Tonio Borg avvisade helt Sveriges krav när han presenterade förslaget. Cigaretter och snus som innehåller starka smaktillsatser som kan dölja tobakssmaken förbjuds.
– Tobak ska lukta och smaka som tobak, sade Tonio Borg.
Eftersom allt svenskt snus innehåller smaktillsatser väntar nu en lång tid av osäkerhet för den svenska snusindustrin.
Tanken är att varje land ska tillsätta en nationell smakpanel som ska avgöra om en produkt har för starka smaktillsatser. EU-kommissionen vill därutöver ha rätt att överpröva alla nationella beslut.
EU-kommissionens hälsoexperter har uppmärksammat att antalet svenska snusmärken har ökat från 22 till 180 under de senaste tio åren och att många märken innehåller smaktillsatser av enbär, lakrits och andra smakämnen för att göra dem mer attraktiva för kvinnor och ungdomar.
Urholkat förtroende
– För många urholkar det här helt förtroendet för EU, som kanske inte stod på topp från början. Man har verkligen kommit ”snett på det” den här gången. Jag tror att många svenskar, inte bara vi här i fabriken, håller med om att EU hamnat helt fel, säger Fredrik Ståhle i klubbstyrelsen för Livs på Swedish Matchs fabrik i centrala Göteborg och även suppleant i Livs förbundsstyrelse.
Nästa steg i processen är nu att förslaget går vidare till EU-parlamentet och ministerrådet som måste komma överens innan direktivet kan bli verklighet. I båda dessa instanser lär politiker från de flesta partier slåss för den svenska majoritetsståndpunkten mot exportförbudet.
Upptrappning
Samma dag som kommissionens förslag presenterades kommenterade Sveriges hälsominister Maria Larsson till TT:
– Ges inte snuset tillträde till EU så förbehåller vi oss rätten att reglera den varan själva.
Tonio Borg anser dock att regleringen av snuset ligger inom EU:s mandat:
– Kommissionen gav inte en blancocheck att snuset inte kan regleras, sade Tonio Borg och syftade på det undantag från EU:s snusförbud som Sverige fick under medlemskapsförhandlingarna.
Sverige har under lång tid haft en bred politisk enighet över blockgränserna om att exportförbudet mot snus måste hävas.
Hälsoskälen avgör
Även Livs och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har länge varit kritiska mot exportförbudet.
– Exportförbudet mot snus är
givetvis ett allvarligt handelshinder som grovt missgynnar det svenska snuset, men faktum är att det är inte det avgörande skälet till vårt ställningstagande. Folkhälsan i Europa är det viktigaste för oss, säger Mikael Löthén, förbundsombudsman på Livs med ansvar för bland annat snusindustrin.
Det kommer hela tiden fram ny forskning som visar att snuset är betydligt mindre skadligt för hälsan än cigarretter och att många har fått hjälp att sluta röka av snuset.
– Det är hälsoargumenten som hela tiden stärks och därför törs jag säga att EUs beslut bygger på en ovetenskaplig grund, säger Mikael Löthén och fortsätter:
– Man ska inte heller glömma att 50000 personer dör av passiv rökning i EU varje år. Det är för mig helt obegripligt att man inte vill försöka få unionens rökare att hellre gå över till rökfri tobak.