Anders fick nytt jobb på ny fabrik
Det var samma maskin som han hade kört på Slotts. Då var det en linje för att tappa chokladsås. Nu skulle den användas för att producera senap på nystartade Fyris Senap i Uppsala. För Anders Ljung blev det bingo. Det gav honom ett nytt jobb.
Maskinen står i det stora lagret. Vi ska titta på den snart. Först ska dricka en kopp kaffe på kontoret en trappa upp.
I produktionen är det bara Anders Ljung som jobbar. Det finns också två säljare på provision och en tjej som är kontorist och ordermottagare, alltså förutom ägaren, vd:n och entreprenören Mattias Lag som dragit igång företaget och ständigt kommer med nya idéer. Det senaste är att komplettera verksamheten med produktion av räkröror. Varumärket Skagen Räkor & Delikatesser är inköpt och en fyllnadsmaskin har monterats i ett rum som vetter mot gatan.
Lågsäsong för senap
Det blir ett bra komplement till senapen. Det händer saker i det växande företaget och Anders verkar vara som klippt och skuren för att förverkliga entreprenörens idéer. Det är ett jobb där den ena dagen inte är lik den andra. Just nu – månaderna efter jul – är det lågsäsong för senapen och då har han kört ättika i en återvinningsbar PET-flaska, en annan produkt som företaget tillverkar.
Den klassiska tillverkaren av senap i Uppsala var Slotts. Man såg byggnaden och skylten på väg in till stationen. Det var Unilever som la ner Slotts 2008 och flyttade produktionen till co-packer i Polen. Det är fortfarande en nedläggning som väcker bitterhet. Anders jobbade på Slotts i 20 år.
– Jag började efter nian. Det var min farsa som ordnade jobbet. Han var lagerchef på Slotts och hade väl tröttnat på att jag gick hemma och drog benen efter mig. Det var 1987. På den tiden var det en enorm omsättning på personal och alla som ville kunde i princip få jobb.
”Lärde mig hela produktionen”
På Slotts trivdes han. Det var en stor arbetsplats, 150 anställda, tvåskift. Mot slutet var de 50 och alla jobbade dagtid.
– Jag kunde allt. Särskilt mot slutet när vi blev allt färre kvar, då fick jag göra nya saker, lärde mig hela produktionen av senap och skötte produktionsplaneringen.
Det skulle visa sig att han hade nytta av det. Nytt industrijobb var det svårt att få i Uppsala. Han blev arbetslös, skrev CV, läste platsannonser och skickade in ansökningar. Han kallades på två intervjuer, mer blev det inte, och tiden gick. Han var arbetslös i 1,5 år.
– Det var en hemsk tid. Helt knäckande, säger han. Till slut orkade jag inte ens leta efter annonser i Platsjournalen.
Att han fick nytt jobb berodde på kontakter. Den gamle produktionschefen på Slotts hjälpte honom. Han tipsade Mattias Lag om att det fanns en person som var arbetslös och verkligen kunde senapsproduktion. Egentligen hade Mattias Lag bara tänkt köpa en truck från gamla Slotts, men när han var där på besök och såg den gamla Ohoj-maskinen (glassås), kom han på att han skulle fortsätta den stolta senapstraditionen.
• Så maskinen körde du på gamla Slotts?
– Ja, men som sagt, då var det glassås som vi gjorde, men det är ingen skillnad.
Vi går bort och tittar på linjen som står i ett rum, inbyggt i ett gult trähus i det stora lagret, ungefär som en liten valstuga. Anders pekar på ett rör i taket, där kommer senapen. Fröna mals i en kvarn i beredningen och så tillsätts kryddorna, men dit får vi inte gå på grund av hygienskäl. Kvarnen och blandaren kör han också.
Anders berättar att företaget deltog i VM i Senap som går i USA varje år (The World Wide Mustard Competition). Senap finns i många länder.
– Vi kom tvåa med vår julsenap, säger han.
Julen är högsäsong, då tar man in extrapersonal. Det är en kille som Anders känner från Slotts. Han berättar att de som varit anställda på Slotts ses två gånger per år på restaurangen Svensson. Det är en gång på våren, den första torsdagen i maj och en på hösten, den första torsdagen i november. Det kan komma allt från några få till ett 20-tal. Flest kommer på våren.
• Hur har det gått för dem?
– Bra för de flesta. Men det finns inte mycket industrijobb att få, men de har hittat andra. De är väktare, butiksjobbare och många kvinnor städar.