”Fil eller yoghurt – en livsviktig sak”
Vilken sort, smak eller naturell – en vanlig fråga på morgonen för många. Goda bakterier hjälper oss mot farligheter och har ännu större betydelse än man trott. Som vuxen har man drygt tio gånger så många bakterier i kroppen som man har celler, tillsammans cirka 2 kilo hos en normalviktig person och vi har över tusen olika slags bakterier i oss. Det gäller att fylla på med nya regelbundet, helst av olika sorter.
I sjukvården för man över (transplanterar) bakterier från friska personer till patienter med sjukdomar som till exempel diabetes. Från mamman får ett barn normalt många viktiga saker här i livet, så även bakterier. Nu har man börjat transplantera bakterier från mamman till babyn hos de som förlösts med kejsarsnitt, detta för att minska risken för allvarliga sjukdomar hos barnet.Ätit syrade och jästa livsmedel har människor gjort länge men det är först på senare tid man fått riktig kunskap om hur enormt viktiga bakterierna inuti våra kroppar är.
Ökad konsumtion av livsmedel med nyttiga bakterier är en väg mot bättre folkhälsa och ett sätt att minska sjukvårdskostnaderna. För livsmedelstillverkningen kan det här finnas många goda möjligheter både att sälja mera av traditionella produkter och att utveckla nya.
SiJ