Försvara det fackliga löftet!
Det kan kännas tufft att vara en bra förtroendevald i sämre tider. Ideella föreningar drivs av förtroendevalda och ett fåtal anställda. Fackföreningar är också ideella föreningar. Verksamheten ska finansieras med medlemsavgifter.
Medlemsavgiften kan variera med flera hundra kronor mellan fackförbunden. Avgiften är alltid en het fråga bland medlemmar som undrar vad det är för skillnad mellan olika fackförbund och vad man gör med medlemsavgiften. Är det inte också att ifrågasätta förtroendet lite grann?
Som förtroendevald måste man kunna ge ett vettigt svar till medlemmar som ifrågasätter avgiften. Ingen kan svara på alla frågor som medlemmarna ställer, men man måste kunna ta reda på svaret och återkomma till den som ställde frågan. Vad händer om man inte gör det? Då tar förtroendet för fackföreningen stryk.
Det kan ibland kännas svårt att vara förtroendevald och fackligt aktiv. Varför känns det så?
Både medlemmar och företag förväntar sig att vi är kunniga på många helt skilda områden och att vi kan svara konkret på de frågor som medlemmarna ställer.
Arbetslivet rör områden som arbetstid, arbetsmiljö, försäkringar, pension, semester, studieledighet, föräldraledighet, permission, olika anställningsavtal, uppsägningar, LAS med mer. Frågan är hur förtroendevalda ska kunna lära sig allt detta? Ja, hur lär man sig allt detta? Var lär man sig allt detta? Hur lång tid tar det att lära sig allt detta?
Men få ställer sig frågan: Varför lär man sig allt detta? Jo, för att hjälpa sina medlemmar att bevaka sina rättigheter och ställa arbetsgivare till svars. För att klara det måste man behärska lagar och avtal på området.
För att vara en bra förtroendevald måste man kunna många saker på flera olika områden. Speciellt arbetsrättsliga frågor och psykosociala frågor måste man ha bred kunskap i. Det förväntar sig medlemmen.
Bakom alla frågor och förväntningar döljer sig den heta frågan om vad medlemsavgiften används till. Det gäller då att komma ihåg att tack vare medlemsavgiften kan de förtroendevalda få utbildning så att de kan leva upp till medlemmarnas förväntningar och också Det fackliga löftet vi gett varandra:
Vi lovar och försäkrar att aldrig
någonsin
under några
omständigheter arbeta på sämre villkor
eller till lägre lön
än det vi nu lovat varandra.
Vi lovar varandra detta
i den djupa insikten om
att om vi alla håller detta löfte
så måste arbetsgivaren
uppfylla våra krav!
För att försvara löftet så måste man ha en stark facklig organisation och då krävs ekonomiska resurser. Så håll ihop kamrater! Det gäller att vi försvarar löftet när tiderna blir sämre. Annars får vi lägre lön och sämre villkor, istället för bättre lön och bättre villkor.
Sunil Jayasooriya.
Fotnot: Det fackliga löftet är hämtad från boken Löftet – löntagarna och makten på arbetsmarknaden.