Arbetsmiljöprojekt går in i nästa fas
Att ha en så vass kniv som möjligt är viktigt både för hälsa och för produk­tivitet. Och på Ugglarps slakteri är be­tydelsen av knivskärpa något som just nu diskuteras livligt bland styck­arna.
Det är projektet Skarp som är orsaken till diskussionen på Ugglarps. Skarp är en fortsättning på Star-projektet, Styckarnas arbetssituation – ett interaktivt forskningsprogram för branschstöd och utveckling av åtgärder, se tidigare nummer av Mål & Medel.
Forskarnas mål är nu att utveckla ett utbildningsmaterial som underlättar för styckarna att slipa och behålla kniven skarp. Förutom Ugglarps, som varit först ut, så deltar en rad andra företag i projektet. Alla är överens om att detta med knivskärpa är viktigt, att skadorna minskar med bättre knivar.
På Ugglarps har alla styckare fått erbjudande att vara med i projektet men bara hälften av styckarna har nappat. Har man fyllt 50 år och jobbat länge i yrket så kanske det inte känns så motiverat.

Avancerad digital mätmaskin
Det har funnits ett utbrett intresse på slakteriet för den maskin som man kan mäta skärpan med. Det är en avancerad digital mätteknik som används för att mäta knivskärpan över tid.
Morgan Möller är en av de styckare som deltar i projektet.
– I mitt jobb blir man aldrig fullärd. Jag hoppas få lära mig hur jag håller kniven vass hela dagen. Det är detta jag är ute efter. Jag vet att det har betydelse för arbetsmiljön och att en vass kniv sliter mindre på kroppen, säger han.

Testar olika knivar
Stefan Jensen har jobbat i yrket i över 40 år, både med nöt- och fläskstyckning.
– Arbetet har satt sina spår, framför allt har jag problem med armbågarna. Jag vill få reda på vilken kniv som passar mig bäst. Jag har redan hunnit testa olika sorters knivar och jämfört resultaten.
Liselott Meyer är den enda kvinnan som är med i projektet. Hon tror definitivt att knivskärpan har betydelse för hur trött hon är vid dagens slut.
– Det har gått rätt så bra för mig hittills. Men jag har bara hunnit med att mäta skärpan en dag. Jag har mätt den i början av dagen och sedan i slutet av dagen. Skärpan hade påverkats lite men kniven var fortfarande ganska så vass.