Jörgen Lörqvist fick handen förstörd i en arbetsplatsolycka – nu straffas arbetsgivaren

– Jag kan än i dag känna hur varje ben i handen knäcktes, säger Jörgen Lörqvist.
Olyckan berövade hon­om en fungerande höge­rhand och har nu lett till att ar­bets­givaren Lagerberg i Norjeby AB dömts att be­tala 300000 kronor i före­tagsbot för arbetsmiljö­brott.

Olyckan inträffade på morgonen den 21 september 2011. Jörgen Lörqvist skulle kontrollera att lokaler och maskiner var rena, att där inte fanns någon smuts kvar efter städpersonalens rengöring, innan produktionen på kycklingslakteriet startade för dagen. Maskinerna var som vanligt i gång under hygienkontrollen. När han skulle ta sig under produktionslinjen och kontrollera insidan halkade han till.

Fastnade i maskinen
Omedvetet sträckte han upp högerhanden och fastnade då mellan ett drivhjul och en kuggrem. Handen trasades sönder.
– Jag kan än i dag känna hur varje ben i handen knäcktes. En skinnslamsa på handflatan var sedan det enda handen hängde kvar med, säger Jörgen Lör­qvist. Fick vänta på ambulans i 20-25 minuter och det var långa minuter på slutet kan jag säga.
Han var i chock, och det var också kollegorna.
– En arbetskamrat med blödande och söndertrasad hand är väl inte det första man förväntar sig att möta på morgonen.
Efter olyckan blev det en lång sjukhusvistelse. Läkarna fick plocka bort lösa benbitar, lappa och laga handen med plåt och skruv. Först i oktober förra året var Jörgen Lörqvist tillbaka i arbetet på deltid. Nu har han precis gått upp i tid från 50 till 75 procent.
– Jag försöker nå upp till 100 procent, provar mig fram. De arbetsuppgifter jag hade tidigare klarar jag inte längre, utan nu blir det mest packning i tråg, jobb i krydden och så vidare. Det funkar hyfsat.
– Problemet är att lederna i handen inte fungerar. Helt stelt. Kan inte knyta näven, har svårt att få tag i grejorna när jag jobbar. Tappar hela tiden saker.
Mycket i vardagen har också påverkats, som att knyta skorna och knäppa knappar i skjortor och byxor. Att äta är också lite speciellt numera, han måste ha specialbestick.

”Måste leja för allt”
Jörgen Lörqvist har hus, och har byggt mycket själv. Bytt tak och fönster, målat och snickrat.
– Det går inte längre, nu måste jag leja för allt, säger han.
Vid en inspektion på kycklingslakteriet kunde Arbetsmiljöverket konstatera flera brister i företagets arbetsmiljö, och det fanns enligt verket en klar koppling mellan bristerna och olyckan. Därför vände man sig till åklagare med en begäran om åtalsprövning.
I november förra året åtalades företaget vid Blekinge tingsrätt. I slutet av mars kom domen.
Tingsrätten konstaterar efter förhör med en företrädare för Lagerbergs att bolaget inte haft något formellt arbetsmiljöarbete, och att man heller inte gjort någon egentlig riskbedömning av hygienkontrollen. De riskbedömningar och det säkerhetsarbete som genomförts utgick från livsmedelslagens krav och var mer inriktade på att minimera risken för att livsmedlet förorenades än på att förebygga skador bland de anställda.
Den produktionslinje där olyckan inträffade saknade nödvändiga skydd och skydds­anordningar.
Efter olyckan ställde Arbets­miljöverket en rad krav på Lagerbergs, krav som bolaget också rättade sig efter så snabbt det bara gick. Man tog kontakt med företagshälsovården för att få hjälp med att bygga upp ett systematiskt arbetsmiljöarbete, genomförde riskbedömningar och satte in förreglade dörrar som avskärmning av produktionslinjen och ljusbom/ljusridå som stoppar linjen om någon kommer för nära.
Blekinge tingsrätt hävdar att det framstår ”som i hög grad sannolikt att Jörgen Lörqvists skada inte hade uppkommit om den aktuella maskinen haft de skydd som numera installerats för förebyggande av olyckor”. Lika sannolikt är att bolaget skulle ha installerat dessa skydd om man gjort en riskbedömning av arbetet med hygienkontrollen, tillägger tingsrätten.

Vållande till kroppsskada
Lagerbergs döms därför i enlighet med åklagarens yrkande att betala företagsbot på 300000 kronor för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Jörgen Lörqvist instämmer i tingsrättens bedömning.
– Mitt uppe i stressen, med produktionen och allt som måste fungera varje dag, har fokus legat på hygien och livsmedels­krav och säkerheten hamnat på efterkälken. Den har blivit lidande. Nu har det blivit en helt annan säkerhet vid linjen än innan olyckan, det har byggts grindar och galler runt maskinen. Man tror inte det är sant att en sådan olycka kunnat ske, men tyvärr har det inträffat, säger Jörgen Lörqvist.
Han är lite undrande inför företagsboten på 300000 kronor.
– De pengarna går direkt till staten. En aning fel tycker jag, och många andra, att inte en krona går till mig som skadats.