Aleksandra vill ha studentrabatt
”Det borde vara lägre avgifter för studenter som inte tjänar så mycket pengar”
För studenter som inte jobbar heltid kan medlemsavgiften i Livs kännas avskräckande hög. Att införa någon slags studentrabatt vore en bra idé, tror Aleksandra Milenkovic, 20 år, och yngst på kongressen.
Hon jobbar lördagar (fyra dagar) i månaden på Carolines Kök i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. Det är ett färdigmatskök som är ägt av Lars och Johan Eriksson och det stora finländska livsmedelsföretaget Snellmans.
En fråga som hon är engagerad i är medlemsavgiften. Hon betalar den lägsta avgiften, som från och med den 1 mars är 477 kronor, varav den största delen (53 procent) går till a-kassan, och det är ganska kännbart tycker hon som läser in gymnasiekompetens på Birkagårdens folkhögskola.
– Det borde vara lägre avgift för studenter som inte tjänar så mycket pengar. Man behöver locka med något för att de ska gå med, säger hon.
Vill inte avstå från tryggheten
Hon tycker nämligen att det är mycket viktigt att vara med i både facket och a-kassan. Den tryggheten vill hon inte avstå från. Hon är också engagerad på jobbet. När hon blir klar med utbildningen – och det blir i juni efter hon varit på Livs kongress – ska hon söka heltidsjobb på Carolines Kök. Där jobbar ett 50-tal personer, varav de flesta är med i facket.
Aleksandra började på Carolines Kök för två år sedan. Hon jobbar tillsammans med sin lillasyster. Då fanns redan hennes pappa och mamma där.
– Min pappa började för sju år sedan, då han flyttade från Serbien till Sverige. Vi kom 2009, det var jag, min mamma, min syster och min bror. Jag sommarjobbade på Carolines Kök. Det gör jag alltid på sommaren och när jag är ledig från skolan.
• Jobbar din bror också?
– Nej, han är bara elva år. Det är långt kvar för honom.
• Hur var det att komma till Sverige?
– Här är annorlunda än Serbien. Vi kommer från en liten stad i södra delen och där har vi fortfarande ett hus. Jag började på Svenska för invandrare och lärde mig språket på tre månader. För mig gick det väldigt snabbt, men jag vet att det för andra som är äldre kan vara väldigt svårt.
Glad att nattskiftet försvann
Hon har jobbat på alla avdelningar, råvaror, köket, packrummet och lagret. Hon har också jobbat på natten från kl 22 till 6.30, men tyckte att det var ganska jobbigt och är glad för att företaget slutat med nattskiftet.
– Man sov hela dagen. Det var konstigt. Min pappa jobbade på natten. Nu jobbar han i lagret och mamma i beredningen (köket) där man lagar till maten.
• Hur är det att jobba med hela familjen?
– Förut kunde jag bli trött på allt prat om jobbet hemma, men när jag själv började blev det spännande och jag fick se vilka människor det var som mamma och pappa talade så mycket om. För det mesta är det roligt, men ibland kan jag bli trött på jobbsnacket.
Förväntansfull inför kongressen
Kongressen, som hålls första veckan i juni, är hon förväntansfull på. Hon har fått kongressmaterialet med motioner och rapporter men ännu inte hunnit läsa. Hon ska gå en tre dagars utbildning och sätta sig in i motionerna och hur arbetet går till.
• Vad vill du förändra?
– Bättre arbetsmiljö tycker jag är viktigt. Vi har till exempel inget kyltillägg i packrummet. Där är det bara 4-5 grader och det finns fläktar i taket som gör att det drar kallt, det har blivit bättre men mer kan fortfarande göras. Det är viktigt att det investeras i bättre maskiner. Vi har fått en som plastar in pallarna. Det fick vi göra för hand förut.
• Hur kommer det sig att du gick med i Livs?
– Det var tack vare ombudsmannen Natasa Strojkovic som kom till Carolines Kök och höll ett fackmöte på kvällen. Jag och min syster åkte in till jobbet med min pappa för att lyssna. Natasa pratade jättebra, det var inspirerande. Sedan gick jag en medlemsutbildning och jag gillar den syn på fackligt arbete som finns inom Livs, att det ska vara möjligt att ta egna initiativ, att organisationen är så platt, det känns ganska fritt.