Jag har gått en utbildning som hette ”arbetsmetodik för försäkringsrådgivare” som jag vill berätta om. Jag vill berätta hur jag har använt utbildningen i mitt och andras arbete.
Vi fick på utbildningen lära ”känna” Simin. Vem är då Simon?
Det är inte en person utan ett arbetssätt/projekt som vi som regionala försäkringsinformatörer i region öst kommer att testa. Det är en metod att arbeta med projekt oavsett om det är tidsbegränsat eller permanent.

Att vara försäkringsinformatör är något som jag älskar. Tänk så många man kan hjälpa att få en extra slant rakt ner i plånboken eller till framtida pension. Att få arbeta med dessa frågor ger mig så mycket tillbaka. Men det är inte bara till oss som är informatörer det ger något tillbaka, utan även till alla i förbundet. Många väljer ett medlemskap då man får information om de försäkringar som ingår i medlemskapet.
Vi är ett härligt gäng som nyligen har suttit och planerat årsarbetet med hjälp av Simon.
Planen är att alla företag där det finns ett kollektivavtal och medlemmar ska få besök av en regional försäkringsinformatör. Vi ska informera om våra avtalsförsäkringar, men även om våra medlemsförsäkringar.
Syftet är att öka kunskapen om att man bland annat har rätt till ersättning om man har varit sjuk i mer än två veckor, om man har gjort illa sig eller varit föräldraledig osv. Det kan vara mycket pengar som man har missat, men som man kan fixa till i efterhand.
Vi vill få så många som möjligt att förstå att de är försäkrade. Man behöver inte kunna allt om alla försäkringar. Men man ska veta att om något händer så är man försäkrad, och att man kan vända sig till facket för att få hjälp i djungeln.

Nu mer in på vad Simon är och står för:

S i Simon står för syfte. Alltså det vi vill med hela projektet.
I som i inriktning är att få en uppfattning om hur våra medlemmar och blivande medlemmar uppfattar oss som informatörer. Vi måste både ha långsiktiga och kortsiktiga mål på vad vi vill utföra.
M som står för medel handlar om hur vi ska kunna nå våra mål. Vad behöver vi för att komma dit? Oftast vill man börja i denna ända när man jobbar med ett projekt då man ser vad man har för medel först. Men Simon ger oss en annan ingång och medför ett nytt tänk. Vi börjar med vad det är man vill, och inte vad man har för att kunna utföra det man vill. Man kan säga att man vänder på alltihopa.
O som i organisationen handla om vilka mänskliga resurser man har. Hur man ska fördela arbetsuppgifterna för att nå målen.
N till sist. Här har vi alltså nyttan. Nyttan är hjärtat eller motorn i processen, som talar om hur nyttig projektet är i förhållande till de mål som satts upp. Man måste följa upp arbetet för att se om man har uppnått målen.
Jag hoppas att vi kan hjälpa väldigt många med att få pengar tillbaka men också öka kunskapen att vi är försäkrade då vi aldrig vet när man kan komma att behöva försäkringarna.
Terese Larsson, 38 år,
jobbar på Unilever Produktion AB (GB Glace) där hon är klubbordförande.