Allt fler regionala skyddsombud märker av hur neddragningarna på Arbetsmiljöverket ger effekter på lokal nivå. Förtroendet för verket och dess tillsynsverksamhet sviktar.
Den regionala skyddsombudsverksamheten (RSO) delfinansieras med ett statligt bidrag som betalas genom Arbetsmiljöverket och går till LO, TCO och Saco. Dessa fördelar sedan pengarna mellan sina medlemsförbund.
Arbetsmiljöverket rapporterar årligen till regeringen vilken verksamhet som bedrivs med stöd av statsbidraget. Rapporteringen bygger på de redovisningar facken lämnar till verket.

I årets rapport framhåller LO att allt fler regionala skyddsombud märker av Arbetsmiljöverkets minskade anslag och neddragningar. ”För verksamhetsåret 2012 ser vi en ännu mer oroande utveckling. En del av LO-förbunden rapporterar att de regionala skyddsombuden uppger att man har ett allt mindre förtroende för Arbetsmiljöverket och tillsynsverksamheten”.
Sådana signaler kommer från bland annat Byggnads, Elektrikerna, Handels, Fastighets, IF Metall och Transport.
Även Livs påpekar att neddragningarna på Arbetsmiljöinspektionen får effekter i RSO-verksamheten. Det görs färre inspektioner och i delar av landet är det svårt att bibehålla kontakterna med inspektionen på tidigare nivå.

Det är renare och prydligare på arbetsplatserna men den psykosociala arbetsmiljön är allvarligt eftersatt påpekar Livs regionala skyddsombud. Trenden mot mer styrt och bundet arbete fortsätter. Det har blivit svårare för individen att själv påverka arbetstakten. Arbetstagarna klagar på arbetstidsförläggning, stress, ökad arbetsbörda och oro över att förlora jobbet.

Livs RSO rapporterar även att många anställda inte vågar komma med kritik. Av rädsla för repressalier från arbetsgivaren avstår anställda från att anmäla tillbud och olycksfall. Av samma skäl vill man inte ta på sig uppdraget som skyddsombud.
Förra året, liksom tidigare år, tvingas förbunden skjuta till egna medel till RSO-verksamheten. Statsbidraget räcker inte till. Det gäller även Livs. Förbundet tvingades 2012 gå in med närmare en miljon kronor för att kunna genomföra en verksamhet som motsvarar behoven, statsbidraget täckte bara 60 procent av kostnaden.