Vi måste diskutera vilket samhälle vi vill ha
Hur påverkas arbetarrörelsens framtid av att arbetsplatser installerar moderna maskiner och robotar?
Under den senare delen av 1700-talet inleds industrialismens första fas i Storbritannien. Till Sverige kommer industrialismen först under den senare delen av 1800-talet. I samband med industrialismens utveckling börjar stater och de stora företagen utveckla kommunikationer och bygga järnvägar och vägar för att transportera varor och material.
Medan industrier växer fram påverkas arbetarklassen ekonomiskt och socialt. Jobben blir färre på landsbygden och folk började flytta in till städerna. För att klara av situationen är arbetarna tvungna att organisera sig fackligt och politiskt. På så sätt kan de vända industrialismens utveckling till sin fördel.
Ägarna av företagen får billig arbetskraft och klassamhället börjar växa fram. Det enda sättet som arbetarna kan få igenom sina krav är att organisera sig.
I dag är det mer och mer maskiner och robotar som tar över våra jobb. Många företag vill flytta sin produktion till lågavlönade länder för att maximera vinsten. Hur kan vi idag som fackförening hantera utmaningen med allt färre medlemmar?
Ju mer ett företag vill maximera vinsten ju mer drar man ner på antalet anställda. År 2009 hade Livs vid årsskiftet nästan 36 000 medlemmar. I slutet av 2012 hade förbundet 32 000 medlemmar. Så ser det ut i alla LO-förbund. Företagen drar dessutom ner på antalet tillsvidareanställda till förmån för visstidsanställda och inhyrda.
De som inte är fast anställda på företaget är svårare att organisera.
De vinster som företagen får genom att rationalisera vill man inte dela med sig av till de anställda. Istället vill företagen att färre anställda ska producera mer. Vi lever i ett välfärdsland som präglas av kapitalets vinstintressen. Kapitalägarna vill bara ha mer och mer. Det brukar kallas för girighet.
I ett kapitalistiskt samhälle kommer människan, miljön och rättvisan bort.
För att landets medborgare ska få ta del av företagens vinster måste samhället förändras på ett socialistiskt sätt. Vi måste organisera oss fackligt och politiskt. Vi måste diskutera vilket samhälle vi vill ha. Vi måste alla engagera oss för att skapa ett bättre samhälle i framtiden för våra barn:
Ett samhälle som är jämlikt och jämställt. Detta är allas vårt ansvar! Gör vi det kan vi på äldre dagar glädjas över att vi varit delaktiga i arbetet för att alla ska få det bättre.
Sunil Jayasooriya