– Jag vill inte ha industrisemester!
Vad händer med människor när jobben tas ifrån dem på grund av att ett rationaliseringståg har stannat vid deras station? Under ett kort ögonblick blir det röd signal.
Lusen tänker att det är ett sådant slöseri och att det borde dokumenteras i bokform och ältas om och om igen, precis som andra stora katastrofer i människors liv.
Författaren Torgny Karnstedt och konstnären Julie Leonardsson var med för 18 år sedan, då driften i stålverk 2 i Fagersta upphörde. Det var under industrisemestern. Kinnevik-koncernen byggde en industrilokal med statligt stöd som plåster på såren åt fagerstaborna och in flyttade ett Bake off-bageri som gick med vinst under alla år.
Nu är det åter industrisemester och driften i Bake off-bageriet i Fagersta kommer att upphöra. Förra gången det hände blev det en fin bok som heter ”I själva verket”. Författaren och bildkonstnären var med de sista hundra dagarna i stålverket för att fånga rörelsen, stämningen och för att ge röst och bild åt de anställdas tankar, funderingar och känslor.
Lusen har precis köpt reportageboken på antikvariatet på Olof Palmes gata i Stockholm och han läser Torgny Karnstedts dikt i förordet:
Ett meddelande lämnas i radio.
Ett beslut kungörs.
Ett stålverk ska läggas ned.
Ett antal arbetstillfällen försvinner.
En stad förvandlas.
En bygd förändras.
Det pågår en så kallad strukturomvandling.
Men bakom de hastigt upplästa kommunikéerna döljer sig människor av kött och blod, individer ingående i ett kollektiv.
Vad händer med dem?
Vad händer inuti dem?