Livsmedelsindustrin är Sveriges fjärde största industrigren och nu när vi samlades till kongress 1-5 juni i Linköping var det fyra år sen sist. Att det har hänt en del på arbetsmarknaden under dessa år har nog alla märkt, men för oss som förbund har det skett en stor förändring eftersom demokratin har hamnat närmare alla medlemmar. Detta via en förändring av organisationen som innebar att avdelningarna togs bort och det bildades fem verksamhetsregioner istället.
Vi i norra delen av landet blev Region Norr, och det var under det namnet som vi åkte ner till kongressen för att representera alla som arbetar inom livsmedelsindustrin i norr. Från minsta hembageri, slakteri, syltkokeri till de stora arbetsplatserna i regionen, Norrmejerier, Polarbröd, Arla, Fazer och Nyhléns/Hugossons, alla dessa är exempel på arbetsplatser som gör att vår region är värd att kämpa för ur ett fackligt perspektiv.

Vår region är den till ytan största men i antal medlemmar minsta. Detta faktum har dock inte avhållit oss från att skicka in ett antal motioner till kongressen. Vår region bidrog med ca en tiondel av alla motioner. Dessa tog upp allt från arbetstid, a-kassa, representation, demokrati till organisationsfrågor. Vi som arbetar inom livsmedelsindustrin i de norra delarna av vårt land, tycker att det är viktigt att värna om de jobb som finns och kommer att finnas i framtiden. Vi får inte på något sätt äventyra dem genom att inte höras och synas, skapa opinion, samt visa att vi finns och att vi är en viktig del av vårt samhälle. Ett sådant tillfälle var när Livsmedelsarbetareförbundet hade kongress.
Från vår region var vi 22 ombud, som hade som mål att både synas och höras. Alla frågor som var av vikt för vår del av landet fokuserade vi på, men naturligtvis även andra regioners frågor eftersom det alltid är viktigt att närma sig lösningar med en helhetssyn.

I dagens samhälle är det mycket fokus på hållbarhet. Det är viktigt med kloka och hållbara lösningar och beslut, så att Sverige även i framtiden har en livsmedelsindustri som inte bara är hållbar nu.
Hållbar långsiktighet eller långsiktig hållbarhet är något som bara kan uppnås om vi som land har en egen produktion, förädling och tillverkning av livsmedel. Vi får inte, som det är i Sverige idag enligt Livsmedelsarbetareförbundet, vara helt utan en tydlig strategi för hur den framtida livsmedelsförsörjningen ska ske i Sverige.
Livs kongress 1-5/6 2013 i Linköping innebar att vi stakade ut en väg som ger alla livsmedelsarbetare en framtid som består av Mat Makt Människor.
Stefan Hortlund
Polarbröd Älvsbyn, kongressombud