När barnen kom lades Whiskyklubben på is ett tag. Det var ofrånkomligt, menar Mikael Engelin. Men drömmen om att resa till de skotska öarna där den rökiga drycken destilleras finns kvar.
I radhuset i Alingsås springer Sebastian, 1,5 år omkring och utforskar världen på barns nyfikna vis. Han ska snart börja förskolan. Våra kaffekoppar får vi hålla på behörigt avstånd.
Hela veckan jobbar Mikael Engelin eftermiddag på JTI snusfabrik i Vårgårda, där han sköter en snuslinje. Det är alltså inte läge för att provsmaka whisky, men däremot att lukta. Han skruvar av locket och sträcker fram en liten flaska Caol Ila, 12 år.
– Mycket rökig, eller hur? Men frisk! säger han med ett förtjust leende.
– Är det en favorit?
– Ja, det kan man säga. Jag gillar den typen av whisky, den rökiga Ila-typen.
– Caol Ila är lite åt det nordiska hållet, väldigt fräsch, man kan jämföra den med en vårbrasa. Andra typer kan vara mer tunga som tjära, det är till exempel Ardbeg Ten.

Det var 2010 som han och några arbetskompisar på snusfabriken bildade Alingsås Whiskyklubb, det fanns ingen i staden. Den närmaste låg i Örebro, och så kunde det ju inte fortgå.
Som mest har de varit sju stycken i klubben, de flesta jobbar tillsammans på snusfabriken, men nya har tillkommit som bor omkring Vårgårda.
– Intresset finns. Det är en rolig grej. Nu träffas vi någon gång per år hemma hos varandra, men så snart barnen blir äldre och det blir lättare att ses ska vi absolut sparka igång fler aktiviteter.
Det är ju så med whiskyprovning att det fort blir rätt dyrt även om man köper halvflaskor och då är det bra att kunna gå samman.
– Jag brukar handla på systembolaget här i Alingsås. Vi har en jäkligt kunnig kille som jag rådfrågar. Ibland är det möjligt att be dem importera bara en flaska, men de vill helst att man köper fler och då är Whiskyklubben bra, man kan lägga 300-400 kronor på inköp per person och köpa halva flaskor.

I ett litet rum på övervåningen förvarar han sina whiskyflaskor.
Till skillnad från vin mognar och djupnar inte smaken efter att den tappats på flaska. En whisky är så gammal som den var på fatet.
Han berättar att systern besökt de skotska öarna, som han också hoppas få besöka en dag. Hon var på ön Islay och Bowmore Distillery som är ett av ett fåtal destillerier som gör sin egen malt. Den är av Islay-typ med stor rökighet.

Bowmore är ägt av ett japanskt företag precis som JTI:s snusfabrik. Mikael Engelin säger att japanerna är noggranna och lär sig göra saker som de gillar intill perfektion. De gör inte bara riktigt bra snus utan också riktigt bra whisky.
Är snus och whisky en bra kombination?
– Nej, säger han. Det tycker jag inte. Jag snusar själv, men föredrar en cigarr eller kanske choklad.
Det ska vara mörk choklad, då?
– Ja.
Kaffe?
– Nej, det är inte optimalt.
Dricker du whiskyn med lite vatten eller is.
– Nej, inte med is, kanske några droppar vatten.
Det handlar om att lära sig mer för att kunna njuta mer. Att det numer görs whisky i Sverige tycker han är utmärkt. Och det görs bra whisky. Mackmyras Brukswhisky har han stor respekt för. Den är lätt, frisk och 10 år.
Han böjer sig ner, skruvar av locket och luktar på en flaska Smokehead.
– Det är den rökigaste. Vad tycker du? Några ger den omdömet askfatsrökig men det tycker inte jag.