Två anställda vid Kronfågels slakteri i Valla hade arbetat för mycket övertid, och Arbetsmiljöverket gjorde därför som tillsynsmyndighet i mitten av juli en anmälan om misstänkt brott mot arbetstidslagen. En vecka senare lade åklagaren ned ärendet.

Genom centrala kollektivavtal kan undantag eller avvikelser göras från arbetstidslagen i dess helhet, eller i vissa delar.
Finns inget sådant avtal måste arbetsgivaren begära dispens från Arbetsmiljöverket för att få göra avvikelser från bestämmelserna i lagen.
Livsmedelsarbetareförbundet levde länge i tron att arbetstidslagens bestämmelser var reglerade i kollektivavtalet med Livsmedelsföretagen, men i januari 2012 kom Arbetsdomstolen fram till att så inte var fallet (Mål & Medel nr 3/2012).

Brott mot arbetstidslagen kunde därför inte längre hanteras av förbundet som kollektivavtalsbrott. Man måste istället göra en anmälan till Arbetsmiljöverket som i sin tur kan gå vidare till åklagare.
Det var också vad som hände på Kronfågel i sörmländska Valla. Huvudskyddsombudet påtalade för Arbetsmiljöverket att två anställda hade gjort mer övertid än lagen tillåter. En hade arbetat 204 timmar övertid på årsbasis mot tillåtna 200, och en annan 55,18 timmar på en månad mot tillåtna 50.

Arbetsmiljöverket konstaterade att företaget inte fått någon dispens för dessa avvikelser, och gjorde en åtals-anmälan. Enligt verkets bedömning hade Kronfågel brutit mot § 8 och § 8a i arbetstidslagen.
Anmälan, daterad 11 juli, skickades till åklagarkammaren i Nyköping. En vecka senare, den 18 juli, beslöt chefsåklagare Robert Eriksson att inte inleda någon förundersökning. Ärendet lades helt enkelt ner.
Beslutet motiveras med den bestämmelse om särskild åtalsprövning som följde med de nya reglerna om företagsbot 1 juli 2006. ”Brott som kan föranleda talan om företagsbot och som begåtts av oaktsamhet samt inte kan antas föranleda annan påföljd än böter får åtalas endast om åtal är påkallat från allmän synpunkt”.

Åtal är inte påkallat från allmän synpunkt anser åklagare Eriksson.
Att väcka talan om företagsbot har heller inte varit aktuellt, säger han.
– Det handlar om för få timmar, fyra respektive fem timmar, och det är enligt min bedömning inget att belasta rättssystemet med.

Gerald Lindberg, Livs andre ordförande och avtalsansvarig, har svårt att förstå resonemanget.
– Jag tycker det är för jäkligt egentligen. Ett lagbrott är ett lagbrott. Om vi nu inte kan sköta det här avtalsvägen måste rättsväsendet ta sitt ansvar, säger han.
Det blir väldigt knepigt när åklagare bagatelliserar brott mot en skyddslag som arbetstidslagen, anser Gerald Lindberg.