Glöm inte kyrkovalet!
Även om man inte regelbundet går i kyrkan, så finns det tillfällen då man har behov av att tillhöra den, som vid dop, konfirmation, bröllop och begravning. Att kalla det behovet för tro är kanske att ta i för mycket. Men det är stunder som är mycket viktiga.
Så är det i varje fall för mig. Kyrkan finns med vid livets omvälvande stunder. Den är förknippad med starka känslor. Det är många som har synpunkter på den som institution, oavsett om man är troende eller icke troende.
Den 15 september är det dags igen för kyrkoval. Då har cirka 5,5 miljoner röstberättigade svenskar möjlighet att rösta och därmed påverka kyrkans roll i samhället. Tyvärr är det få som utnyttjar sin rösträtt. Sedan kyrkan år 2000 skildes från staten, har valdeltagandet i kyrkovalet stadigt minskat och låg vid 2009 års val på 11,9 procent.
Med ett så lågt valdeltagande är demokratin inom kyrkan hotad. Spelar det någon roll? Ja, det tycker jag.
Vad det i grunden handlar om är ett vägval och det vi har att ta ställning till är vad det är för kyrka som vi vill ha? Många av oss vet att vi kommer att ha behov av den. Ska det vara en öppen och modern folkkyrka som har en naturlig plats i människors vardag? Ska kyrkan vara en kritisk röst i samhällsdebatten som slår vakt om allas rätt och allas lika värde? Ska kyrkan fortsätta att spela en viktig roll i att stötta och hjälpa människor i kris?
Det finns de som svarar tveklöst ja på dessa frågor, andra svarar bestämt nej. Och när det kommer till handling så skiljer det. Vem gömmer flyktingar? Vem är beredd att utjämna skillnader genom skatter?
Det är därför det är så viktigt att rösta för att inte den kristna högern och de främlingsfientliga, som vill vrida klockan tillbaka, ska få sin vilja igenom. Ett lågt valdeltagande gynnar också Sverigedemokraterna som gått fram i de senaste kyrkovalen. Partiet hoppas nu göra ett ännu bättre val. Det partiet fört fram är att man inte är nöjd med den öppna kyrka vi har idag, utan vill ha mer makt för att få kyrkan att ta en annan riktning.
Socialdemokraterna fick flest röster i det senaste kyrkovalet vilket möjliggjorde det historiska beslutet att alla, oavsett kön, fick möjlighet att gifta sig i kyrkan. Ett beslut som välkomnades av många, men som det nu finns krafter som vill riva upp.
Vilka är det som väljs den 15 september? Det är cirka 36 000 personer som ska styra i församlingar, stift och kyrkomöte. Inte helt oväsentligt är deras makt över de pengar som medlemmar i kyrkan betalar i kyrkoavgift. I år är det cirka 1 procent, exklusive begravningsavgiften på cirka 0,25 procent, av den kommunalt beskattningsbara inkomsten.
Det är med andra ord viktigt att rösta i kyrkovalet. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år senast den 15 september har rätt att rösta. Man behöver inte vara svensk medborgare men man ska vara folkbokförd i Sverige. Det är också viktigt att veta att kyrkan styrs av så kallade nomineringsgrupper, vissa är politiska partier, andra är opolitiska grupper. Läs mer om dessa grupper på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
Visst vill vi ha en öppen och modern folkkyrka! Men då måste vi som är medlemmar i kyrkan ta vårt ansvar och rösta den 15 september!