Stor risk för arbetsskador vid korvhängning
Upprepad manuell hantering vid ”hängning av falukorv” på Scan i Linköping innebär hög fysisk belastning och risk för belastningsskador. Nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder.
Hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar ska elimineras, och att ingen ska behöva arbeta mer än fyra timmar per dag med arbetsmomentet, enligt verket.
Belastningsergonomiska problem är vanliga inom livsmedelsindustrin, och många anställda har sådana arbetsuppgifter att de löper stor risk att drabbas av skador eller besvär.
Vid en inspektion på Scans anläggning i Linköping uppmärksammade Arbetsmiljöverket en del brister i arbetsmiljön. Bland annat då beträffande arbetsmomentet ”hängning av falukorv” på charkavdelningen.
Arbetsmomentet går ut på att 14 falukorvar hängs på ett spett som sedan sätts i en ställning som ska rullas in i en rök. Spetten med korv väger upp till cirka 11 kilo och placeras i ställningens hållare. Den lägsta hållaren sitter under knähöjd och den högsta över axelhöjd.
Arbetsmiljöverkets riskbedömning med hjälp av den så kallade KIM-modellen (Key Item Method) visade att den fysiska arbetsbelastningen var hög, med sannolik risk för belastningsskada.
Vid en uppföljning 2 maj i år redovisade Scan en planerad organisationsförändring där det ingår att de anställda ska lära sig flera olika arbetsmoment för att kunna få till stånd en fungerande arbetsrotation.
Arbetsmiljöverket är positivt till den planerade förändringen, men för att säkerställa en minskad fysisk belastning (och risk för belastningsskador) överväger man ändå ett föreläggande mot Scan med krav som ska vara åtgärdade senast 8 oktober i år. I en underrättelse redovisas de aktuella kraven:
1) Scan ska eliminera belastningar som kan vara hälsofarliga eller onödigt tröttande som uppstår vid upprepad manuell hantering vid ”hängning av falukorv”.
Ingen arbetstagare ska behöva arbeta mer än sammanlagt fyra timmar per dag med det aktuella arbetsmomentet.
Företaget ska följa den plan som presenterades den 2 maj och därefter följa upp att åtgärderna fått avsedd effekt.
2) Samtliga arbetstagare som arbetar med hängning av falukorv, inklusive eventuell inhyrd arbetskraft, ska erbjudas hälsoundersökning riktad mot belastningsbesvär från nacke, axlar, hand, handled, armar och rygg.
Syftet med undersökningen ska vara att identifiera eventuella brister i arbetsmiljön samt att genomföra de åtgärder på arbetsplatsen, tekniska eller organisatoriska, som behövs för att förebygga uppkomsten av belastningsbesvär.
För hälsokontrollerna ska företagshälsovården eller annan extern expertresurs med belastningsergonomisk och medicinsk kompetens anlitas.
Arbetsmiljöverket ger nu Scan en möjlighet att yttra sig över kraven, och tidpunkten när de ska vara uppfyllda, innan ett beslut om föreläggande tas.