En anställd på Svenskt Butikskött AB hade under 2012 arbetat mer övertid än tillåtet. Skyddsombudet gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket, som i sin tur vände sig till åklagare med en anmälan om misstänkt brott mot arbetstidslagen.
Nu lägger åklagaren ned förundersökningen.

Normalt när Arbetsmiljöverket gör en åtalsanmälan eller begär åtalsprövning så är det specialiserade åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som sköter utredningarna. Brott mot arbetstidslagen hanteras
istället av de vanliga åklagarkamrarna, och där saknas ofta erfarenhet och kunskap om lagen och arbetslivets villkor. Följden blir att förundersökningarna läggs ned. Det blir inga åtal, och det blir heller inte fråga om företagsbot (se till exempel Mål & Medel nummer 9/2013).

Nu har även en anmälan mot Svenskt Butikskött AB i Johanneshov slutat med att förundersökningen läggs ned.
I det fallet handlar det om en anställd som under 2012 arbetat mer övertid än de tillåtna 200 timmarna. Skyddsombudet anmälde överträdelsen till Arbetsmiljöverket, som i februari i år gjorde en åtalsanmälan.
Den anställde hade 239,8 timmars allmän övertid på årsbasis, utan att arbetsgivaren ansökt om dispens för de överskjutande 39,8 timmarna påpekade Arbetsmiljöverket.

Ett solklart fall av brott mot 8 § arbetstidslagen kan tyckas, men åklagaren beslutade i början av september att lägga ner förundersökningen.
– Arbetsgivaren var mäkta nöjd med beslutet. Och vi har inget att sätta emot, lagen verkar inte betyda någonting, säger Livs ombudsman Nicklas Nilsson.
Vice chefsåklagare Johan Frigell på Söderorts åklagarkammare i Stockholm (som handlagt ärendet) ser dock inga problem med beslutet att lägga ner förundersökningen.
Omständigheterna är sådana att de talar för att man inte väcker åtal för gärningen, förklarar han. Samhällets eller enskildas intressen hindrar inte ett sådant beslut.
På frågan om det istället för åtal är aktuellt med företagsbot svarar Frigell:
– Nej, det är det inte.