”Mycket återstår innan Livs fullt ut är ett feministiskt förbund”

Det är ett gäng mycket entusiastiska kvinnor från arbetsplatser spridda över hela Sverige som just nu deltar i Livs tjejsatsning ute på Runöskolan. De flesta har fackliga uppdrag men inte alla. Det som är slående är vilken resurs dessa kvinnor är. De vet hur de vill ha det på sina arbetsplatser. De vill känna arbetsglädje och vara delaktiga i de beslut som rör deras vardag.
I Livs tjejsatsning, som pågått sedan 2006, ingår både utbildning och ett uppsökande arbete ute i regionerna. Drygt 100 kvinnor har hittills deltagit. Det är en satsning som fungerat förvånansvärt bra. Tack vare den finns idag betydligt fler aktiva kvinnor, både i Livsklubbar, regioner och på central nivå.
Varför är det så viktigt? Jo, kvinnor behövs som kraft i facket för att rå på orättvisan att de arbetar mindre betald tid och mer obetald tid, har lägre lön och i högre grad drabbas av ohälsa i arbetet. Att kvinnor engagerar sig i politiken är också viktigt. Sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006 har skillnaden mellan mäns och kvinnors nettoinkomster ökat med 40 procent och är idag 62 000 kronor!
Förra året var 61 procent av förbundets medlemmar män och 39 procent kvinnor. Men så ser det inte ut bland de förtroendevalda, där finns betydligt fler män. Till exempel är just nu 80 procent av huvudskyddsombuden män och 76 procent av klubbordförandena män.

Det var 2005 som Livs som första LO-förbund skrev in feminism i stadgarna. Vad det konkret handlar om är facklig feminism som utgår från att både klass och kön hänger ihop.
Mycket återstår innan Livs fullt ut är ett feministiskt förbund. I en rapport till Livs kongress i juni konstaterade förbundsstyrelsen att de jämställdhetsmål som satts upp inte uppnåtts. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Livs har inte halverats och den kvinnliga andelen förtroendevalda har inte ökat med fyra procent enheter. Kongressen beslöt därför att ta nya tag. Arbetet med jämställda löner och arbetet med tjejsatsningen har fortsatt prioritet.
Det bådar gott för framtiden! Kvinnorna är en kraft att räkna med. Tillsammans kan kvinnor och män förflytta berg!