A-KASSAN. När regeringen 2007 införde den så kallade ”differentierade a-kassan” (som straffar anställda i branscher med hög arbetslöshet med skyhöga a-kasseavgifter och inneburit att a-kassorna har förlorat en halv miljon medlemmar) så kallades det för: En jobbsatsning!
När den differentierade a-kasseavgiften nu ska tas bort är det givetvis något fackföreningsrörelsen välkomnar. Men också denna återställarreform kallas av regeringen för: En jobbsatsning!
Om förslaget går igenom kommer det att finansieras av pengar från en pott på 3,1 miljarder kronor som regeringen avsatt till ett jobbpaket för ungdomar. Lejonparten av potten, 2,7 miljarder, äts upp av a-kassereformen som ju hur välkommen den än är knappast kan räknas som en åtgärd för att skapa jobb åt unga.
”Kreativ rubriksättning” var sossarnas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Anderssons syrliga kommentar om detta, även om hon tycker att själva åtgärden som sådan är mycket positiv.
Nåväl, för de största vinnarna, medlemmarna i Hotell- och restaurangs a-kassa, innebär ett slopande av differentierad a-kassa en minskning av avgiften till a-kassan med 255 kronor per månad, från 390 kronor till 135 kronor. För medlemmar i Livs a-kassa minskar samma avgift i så fall med 145 kronor per månad från 247 kronor till 102 kronor.