SLÄKTSVIT. Jan Guillou, Mellan rött och svart, Piratförlaget 2013.
Fiskarsönerna Lauritzen stormar vidare genom 1900-talet. Vi har hunnit fram till mellankrigstiden och bröderna har, av olika skäl, hamnat i Saltsjöbaden respektive Berlin. Båda platserna är finfina utgångspunkter för den historielektion i äventyrsformat som Jan Guillou serverar.
Mellankrigstiden börjar i hoppets tecken – nu ska en ny värld byggas och aldrig mera krig – men, som vi vet, verkligheten ville annorlunda. Bröderna Lauritzen och deras familjer formerar sig över hela det politiska spektrat. Äldsta brodern Lauritz son Harald får tidigt Herman Göring som sin mentor och utvecklas till en fanatisk SS-officer. Mamma Ingeborg är socialdemokrat, även om hennes klasstillhörighet får henne att avstå från att söka medlemskap i partiet. Moster Christa i Berlin är kommunist och kompis med dramatikern Bert – och vi får bland mycket annat följa med på urpremiären av Tolvskillingsoperan!
Tredje delen av sviten ”Det stora århundradet” är, liksom de två tidigare, ett måste. Spännande, välberättat och lärorikt, som alltid.