Arlas styrelse har fattat ett inriktningsbeslut om nedläggning och flytt av produktion i Sverige. Målet är att spara 2,5 miljarder danska kronor före utgången av 2015. Totalt är det 360 anställda som riskerar att förlora jobbet.

I stora drag handlar inriktningsbeslutet om att lägga ner mejerierna i Göteborg och Skövde samt att åter öppna det nedlagda mejeriet i Falkenberg.

– Ett fortsatt effektivt Arla är viktigt och bra för oss Arlabönder, vi har därför löpande effektiviserat mejeristrukturen i till exempel Danmark, Tyskland och Storbritannien de senaste åren. Nu vill vi göra en effektivisering även i Sverige, allt för ett fortsatt starkt Arla, säger Åke Hantoft, mjölkbonde i Halland och styrelseordförande i Arla, i ett pressmeddelande.

Enligt inriktningsbeslutet ska Göteborgs mejeri med 250 anställda, stängas i slutet av 2014. Produktionen av färskvaror i Göteborg föreslås till största delen flytta till Jönköping och till mejerierna i Linköping och Stockholm (Kallhäll). Enligt ledningens bedömning kan det framför allt bli tal om ett 50-tal nyanställningar i Jönköping.

I ledningens plan ingår också att anläggningen i Skövde, med 90 anställda, ska stängas i slutet av 2015. Produktionen av keso är tänkt att flytta till den stängda anläggningen i Falkenberg som föreslås öppna i slutet av 2014. Den uttalade avsikten är att denna anläggning ska bli Europas största mejeri för cottage cheese. Enligt de bedömningar som ledningen gjort kan det handla om 60-80 nyanställningar.

Även mejeriet på Gotland kan komma att drabbas av neddragningar. Här föreslår ledningen att produktionen ska renodlas till mjölkpulver samt konsumtionsmjölk och vispgrädde för den gotländska marknaden. Övrig produktion samt kyllager är tänkt att flyttas till Kallhäll respektive Götene. Totalt berörs 20 anställda i Visby av dessa planer.

– Vi har inlett koncernfackliga övergripande förhandlingar. Det här är en av de tyngsta dagarna i den fackliga världen. Det är många duktiga mejeriarbetare som riskerar att förlora sina jobb, säger Håkan Gillström, ordförande i koncernfacket.

Hur många anställda som i slutänden kommer att beröras av neddragningarna är för tidigt att säga. Om beslutet verkställs kommer Arla i framtiden ha elva anläggningar kvar i Sverige.