Striden gäller om EU ska gå den europeiska köttindustrins väg. Eller om EU i stället ska ge konsumenterna fullständig information om köttets ursprung och använda samma regelverk som i dag gäller för nötkött, det vill säga tydligt märka var djuret är fött, uppfött och slaktat.

Bland annat därför att djurskyddsregler, regler för djurtransport, slakt och bedövning skiljer sig åt mellan medlemsländerna anser organisationer som LRF, Sveriges konsumenter, Svensk dagligvaruhandel, Avelspoolen, Svensk fågel och Svenskt kött att det är ”en ödesfråga för svensk livsmedelsproduktion” att konsumenterna får en komplett bild av köttets ursprung.
Även Livs gör bedömningen att EU-kommissionens beslut kan få mycket stor betydelse för livsmedelsindustrins villkor.
Det utkast till beslut som EU-kommissionen presenterat innebär att köttet ska märkas med en vag definition av ”uppfött” samt ”slaktat”, så luddigt att köttindustrin fritt kan fortsätta att mörka hur djur transporteras mellan olika länder i syfte att nå lägsta produktionskostnad.
– Självklart kommer ett sådant beslut i EU att minska såväl konsumenternas som seriösa tillverkares inflytande, säger Hans-Olof Nilsson, Livs förbundsordförande och fortsätter:
– EU borde i själva verket göra tvärtom och istället se till att de företag som kan leverera spårbart och säkert kött verkligen får betalt för sina produkter. Konsumenterna behöver inte heller mera flum i regelverket utan hårdare kontroller av att det som saluförs verkligen är vad det ska vara!