Att allt fler blir skadade och sjuka av jobbet är mycket oroande. Tidigare nedåtgående trend när det gäller anmälningar har brutits. De senaste tre åren har såväl arbetsolyckor som arbetssjukdomar ökat. Det visar Arbetsmiljöverkets officiella statistik.

När det gäller arbetssjukdomar var det 40 procent av de anmälda fallen som berodde på belastningsskador. Många av dem som drabbats är livsmedelsarbetare och många av dem är kvinnor, som i högre utsträckning än män har repetitiva och monotona arbeten. Få förbättringar har skett på det här området.

Majoriteten av arbetarna inom paketeringen i livsmedelsindustrin är fortfarande kvinnor. I den mån arbetet inte är automatiserat så är risken för besvär i muskler och leder betydande. Ofta upprepar de i stort sett samma arbetsmoment om och om igen. Det de hanterar behöver knappt väga något alls. Men det sliter ändå hårt på kroppen och många drabbas av värk i nacke och armar.

Karpaltunnelsyndrom, låter otäckt, vilket det är för de som drabbas av denna medicinska åkomma på grund av ensidigt upprepat arbete. Känslan i handen upplevs många gånger som brännande, stickande och smärtsam. Symptomen kan också bestå i konstant smärta, framför allt under natten.

Jag har träffat många kvinnor som drabbats av denna sjukdom. De lider av ständig värk men fortsätter ofta att arbeta trots sina besvär. Biter ihop och hoppas att det onda ska gå över eller åtminstone inte bli värre. En del är så illa däran att det krävs operation. Men de slutar inte jobba för det utan fortsätter efter det kirurgiska ingreppet. För kvinnor blir ofta kvar med det upprepade arbetet medan män oftare går vidare till andra arbetsuppgifter.

Arbetsmiljöverkets speciella satsning på kvinnors arbetsmiljö är angelägen, se även reportaget på sid 12. Arbetsplatser med repetitiv och manuell hantering har granskats. Av de 717 företag och organisationer som verkets inspektörer besökte var det endast tre av tio som inte fick krav på att åtgärda brister i arbetsmiljö.

I de nya föreskrifterna om belastningsergonomi som gäller från den 1 december 2012 betonas att arbetsgivaren ska undersöka och riskbedöma utifrån det systematiska arbetsmiljöarbetet. Syftet är att förebygga belastningar som är farliga för hälsan och onödigt tröttande.

Arbetsmiljöverket ska bedriva tillsyn och stoppa sådant arbete som äventyrar hälsa och livskvalitet. Men verket kan inte trolla med knäna. Den borgerliga regeringen har sedan 2006 dramatiskt minskat anslagen till Arbetsmiljöverket. Antalet arbetsmiljöinspektörer har blivit färre vilket i sig innebär att de inte hinner med lika mycket som tidigare, vilket också statistiken visar.

Situationen är ohållbar. Arbetslivet är på allt för många arbetsplatser farligt för människor, ibland är det till och med livsfarligt och det är oacceptabelt! Systematiskt arbetsmiljöarbete är en förutsättning för att upptäcka brister i arbetsmiljön. Men vad händer när det inte fungerar och det inte finns en myndighet som har tillräckligt med resurser att utöva tillsyn? Nu agerar LO och kräver att regeringen tar sitt ansvar. Det är rätt men frågan är om denna regering verkligen kan ändra syn och göra den satsning som behövs.