– Vi insåg att behovet av bistånd skulle bli enormt
– Ett 40-tal av våra medlemmar, varav ett tiotal Coca Cola-anställda, har omkommit och många saknas fortfarande. Till det kommer att minst 3000 medlemmar och deras familjer har förlorat sina hem, säger Josua Mata, Sentros generalsekreterare.
Bara någon dag efter katastrofen i november började Sentro tillsammans med den fackliga utbildningsorganisationen Learn och det socialdemokratiska partiet Akbayan organisera hjälpsändningar.
– Vi insåg snabbt att behovet av bistånd på olika sätt skulle bli enormt stort, förklarar Josua Mata.
– Med våra hjälpsändningar har vi prioriterat medlemmar som har förlorat sina hem och alla sina ägodelar. Nyligen skickade vi också ner fem personer till den hårdast drabbade större staden Tacloban på ön Leyte för att försöka få kontakt med fackliga ledare och vanliga medlemmar. Deras uppgift har varit mycket svår då mobilnätet ligger nere och det inte finns någon elförsörjning.
Samtidigt är Josua Mata kritisk till Filippinernas regerings agerande som han anser både har varit för långsamt och otillräckligt.
– Regeringsföreträdare gick snabbt ut och sa att de denna gång var väl förberedda för att gå in med effektivt stöd till de drabbade. Trots detta var regeringen i princip närmast handlingsförlamad i flera dagar efter det att Yolanda slagit till. Logistiken med att få in hjälpsändningar och organisera biståndsinsatser fungerade uselt.
Fortfarande ett par veckor efter katastrofen har räddningsinsatser inte nått ut till befolkningen på alla drabbade öar.
– Därför lär det dröja innan vi kan få en total överblick över de totala skador som Yolanda har vållat, säger Josua Mata.
– Jag befarar att effekterna kommer att hålla i sig lång tid framöver. Även om vi filippinare är vana vid naturkatastrofer som tyfoner, vulkanutbrott, flodvågor och annat var Yolanda värre än någon annan katastrof. Människor som både har förlorat nära anhöriga, sina hem och allt de ägde riskerar att bli svårt traumatiserade under lång tid. Inte minst gäller det alla barn som drabbats.
Mata berättar att stödet från den internationella fackföreningsrörelsen har varit stort. Flera svenska fackförbund, som Livs och Seko, har gett ekonomiskt stöd och exempelvis Livs samtliga ombudsmän har bidragit med 1000 kronor vardera som ett solidariskt bidrag till Yolandas offer.
Enligt en rapport från Filippinernas regering påverkades 13 miljoner människor av supertyfonen i totalt 44 provinser. Värst drabbades Visayasområdet i mellersta delen av landet. I vissa städer och samhällen på Visayas öar förstördes 90 procent av bebyggelsen.
De ekonomiska effekterna av katastrofen genom ödelagda skördar och förstörd infrastruktur beräknas till ungefär 1,8 miljarder svenska kronor (10,5 miljarder pesos).
Över 5 000 personer har hittills rapporterats döda men många saknas fortfarande och tiotusentals har skadats.
– I slutet av november saknar fortfarande 2,5 miljoner personer tillräckligt med mat och dricksvatten. Hundratusentals familjer har förlorat sina hem och bristen på medicin är akut i många drabbade områden, berättar Josua Mata.
Den som vill ge ett ekonomiskt bidrag till drabbade av Yolanda kan utöver de traditionella biståndsorganisationerna som Röda Korset, Läkare utan gränser med flera också ge ett bidrag via Palmcentret. Gå då in på centrets hemsida: www.palmecenter.se