Mäska och koka, jäsa och tappa
Om att göra sitt eget öl hemma vid spisen
– Det finns ingenting som slår resultatet. Att äntligen få smaka av brygden som man pysslat med i några veckor, fastslår Henok Fentie från bryggarteamet Omnipollo.
Glöm det där med att baka bröd eller stoppa korv. Nu är det ölbryggning som gäller. För i den stora ölfeberns spår nöjer sig många inte med att köpa kvalitetsdrycker utan vill tillverka dem på egen hand.
– Att brygga själv är enklare än vad många tror och det är nästan omöjligt att skapa något odrickbart. Det är mycket krångligare att baka surdegsbröd, tycker Henok Fentie.
Tillsammans med Karl Grandin driver han bryggeriet Omnipollo och gav i somras dessutom ut boken ”Brygg öl”.
– Det är lätt att skaffa sig all utrustning som behövs. På nätet finns flera olika butiker och kanske har man redan en kittel, ett par hinkar och en tratt hemma. Det har hänt otroligt mycket på de senaste åren och det finns många nya jäststammar och humlesorter att köpa, fortsätter Henok.
Vissa föredrar att plocka ihop både råvarorna och utrustningen själva medan många nybörjare satsar på ett färdigt litet hembryggningspaket. Ett sådant kan kosta uppåt 800 kronor och innehåller så gott som allt man behöver.
– Det viktigaste att tänka på är renligheten. Annars kan brygden bli infekterad och förstörd. Som nybörjare är det enklast att börja med ett överjäst öl, som en vanlig ale, eftersom det ska jäsa i rumstemperatur. Och det är bra att komma igång ganska fort och inte bara läsa om hur man gör. Man lär sig under tiden.
I grunden består den skummande drycken av endast malt, humle, jäst och vatten. Hela bryggningsprocessen kan göras hemma i bostaden och det färdiga ölet kan smaka minst lika bra som Systembolagets varor.
– Om man brygger en vanlig Pale Ale ska den jäsa i två, tre veckor. Sedan ska den buteljeras och stå i någon vecka till. Om man låter hela processen ta fyra, fem veckor är ölet verkligen klart. Det svåra är tålamodet. Att vänta ut ölet och inte dricka det för tidigt, tipsar Henok Fentie och avslutar:
– Om du smakar ett bra öl som du skulle vilja göra själv, lägg inte två år på att försöka klona det. Fråga bryggaren efter receptet i stället, mejla honom eller henne. Bryggare är generösa och brukar gärna dela med sig.