Böter efter att städare skadats i fall
En städare skadades svårt efter fall från stege i samband med rengörningsarbete. Till följd av olyckan har Västkustfilé nu fått ett strafföreläggande med företagsbot på 200 000 kronor för arbetsmiljöbrott.
Klockan var runt halv elva på kvällen den 8 september 2010 när den då 53-årige städaren började arbetet med att rengöra transportbandet på Västkustfilé i Varberg.
Han klev upp på stegen, men golvet var blött och halt av vatten och matolja och stegens gummifötter var slitna. Han hann inte ens börja spola bandet innan stegen gled och han föll i golvet. Fallet på 2-3 meter ledde bland annat till tre frakturer på bäckenet, och omkring ett års sjukskrivning på heltid.
Västkustfilés egen utredning av olyckan visade på flera brister. Bolaget har sedan 2007 ett dokumenterat ledningssystem för sitt systematiska arbetsmiljöarbete, men ledningen hade inte sett till att det fungerade även i praktiken. Rutiner för skyddsronder följdes inte fullt ut. Chefer och arbetsledare var inte på det klara med vad arbetsmiljöansvaret innebar. De hade otillräckliga arbetsmiljökunskaper, och trodde exempelvis att det var OK att arbeta från stege bara stegen hade godkännandemärkning.
Arbetsmiljöverket konstaterade för sin del att det inte gjorts någon riskbedömning av det aktuella arbetsmomentet och att fel utrustning (stege) användes, och man begärde därför åtalsprövning. Enligt verket hade valet av arbetsutrustning, att använda stege, ett klart samband med olyckan.
Kammaråklagare Magnus Clase vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål håller med. En arbetsgivare är skyldig att regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna, och vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall i arbetet. Det hade inte Västkustfilé gjort och därför har man nu fått ett strafföreläggande med företagsbot på 200 000 kronor för arbetsmiljöbrott.
Risken för olyckor av detta slag torde ha varit uppenbar med tanke på stegens konstruktion, gummifötternas skick, arbetets karaktär och golvets beskaffenhet påpekar Clase.
Västkustfilé har efter olyckan rättat till det som brast förklarar bolagets vice vd och arbetsmiljöchef Monica Hansson.
– I dag vill jag påstå att vi har ett bra fungerande arbetsmiljöarbete, en ständigt pågående process som ingår i det vanliga arbetet och de vanliga rutinerna.
Men det går inte att göra allt på en gång påpekar hon. Därför arbetar man i ”kampanjer”, inriktade mot exempelvis buller och tunga lyft.
– År 2011 fokuserade vi på ergonomi. Det blev en bra genomgång.
– Målet är en säker arbetsmiljö och en trivsam arbetsplats, sammanfattar Monica Hansson.
Det kan tilläggas att ergonomigenomgången kom till efter en så kallad 6:6a-framställan till Arbetsmiljöverket från dåvarande huvudskyddsombudet.
Verket beslöt då om ett vitesföreläggande för att få till stånd en kartläggning och riskbedömning av den psykosociala arbetsmiljön och en riskanalys av belastningsergonomin på avdelningen för palletering av färsk fisk och trimlinjen där filéerna skärs till.
Det ledde till vissa investeringar och att rotering/cirkulation infördes.
– Men cirkulationen är begränsad till vissa arbetsplatser, påpekar klubb-ordföranden Nijazi Dobreva.
Nijazi Dobreva och huvudskyddsombudet Johan Andersson är nya på sina befattningar och därför försiktiga i sina kommentarer. Det framgår dock klart att de inte har riktigt samma bild av arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet på Västkustfilé som Monica Hansson.
– Sjukskrivningarna har ökat, exemplifierar Nijazi.
Han vill se arbetsuppgifter och en arbetsmiljö som är bra för alla; både för företaget och för arbetskamraterna.
Ett första steg som ny förtroendevald är att skaffa kunskap, för att göra rätt saker och för att göra saker rätt. Och där hoppas man på hjälp och stöd med kurser och utbildningar från Livs.