Ökade klyftor väcker oro
Många är det som befinner sig ute i kylan. Det handlar om alla dem som fått det sämre ekonomiskt. De som är arbetslösa, sjuka eller förtidspensionerade. Antalet fattiga har tredubblats mellan 2004 och 2012 enligt färsk statistik från SCB.
Att vara fattig innebär enligt EU:s definition att ha en inkomst efter skatt som understiger 60 procent av landets medianinkomst. I Sverige låg den 2012 på 213 700 kronor, alltså är den fattig som lever på mindre än 128 000 kronor om året (cirka 10 700 kronor i månaden).
År 1999 var det 8,4 procent av befolkningen som var fattiga i Sverige, 2012 hade den andelen ökat till nästan 14 procent, det vill säga över en miljon människor.
Samtidigt som allt fler hamnar under fattigdomsstrecket så finns en liten grupp som har fått det allt bättre. Det är de som har jobb och är höginkomsttagare. Det är denna grupp som har tjänat mest på de fem jobbskatteavdrag som den borgerliga regeringen beslutat om under sina år vid makten. De som redan hade högsta inkomsterna har fått tio gånger mer i plånboken än de som hade minst pengar att röra sig med.
Det är detta som LO:s nya valfilm ”Reinfeldts Sverige” handlar om. Den hade premiär den 24 februari och är 25 minuter lång och går att ladda ner på nätet: reinfeldtssverige.se
Det är en dyster bild av Sverige som förmedlas. Här framkommer vilka som är vinnarna och vilka som är förlorarna.
Reinfeldts politik har drabbat de som är beroende av a-kassa, sjukpenning och förtidspension. Det är dessa grupper som fått betala för regeringens skattesänkningar som uppgår till 140 miljarder kronor på åtta år.
Det är lätt att bara stänga av jobbig information. Vad ska man göra med den? Arbetslösheten har inte minskat med Reinfeldts piskor och morötter. Antalet långtidsarbetslösa har blivit fler. Samtidigt ökar antalet osäkra anställningar.
Arbetare får i filmen ge sin syn på samhällsutvecklingen, en av dem är Carina Bergman på Pastejköket i Tranås. Läs intervjun med henne på sidan 10. Hon är orolig över de vuxna barnen. Hur ska det gå för dem? Kommer de att få en fast anställning när arbetslösheten är så hög? När kan de flytta hemifrån och starta sina liv?
Det är talande. Ett samhälle där klyftorna växer väcker oro. Det är något i tilliten som går sönder. Hur mår vi egentligen? Det är det LO:s valfilm handlar om. Ojämlikhet drabbar både rika och fattiga. Det finns inga vinnare.
I boken Jämlikhetsanden som kom 2010 visar forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett att båda grupperna får betala ett högt pris i form av ohälsa och kortare liv. Den borgerliga regeringen har nu börjat tala om skattehöjningar istället för skattesäkningar, men hur trovärdigt är det?