Nya regler gör att hyresgäster tvingas lämna semesteridyllen

”Vi vill ha gehör, stiftelsen förstör” skallar ropen utanför LO-borgen i mitten av februari. En grupp kvinnor protesterar mot att de inte längre är välkomna som hyresgäster på semesterhemmet Visborgs minne i Nacka. Stiftelsens styrelse har sagt upp dem.

Vid havet inte långt från Stockholms city finns ett 80-tal små röda sommarstugor för uthyrning. De enkla stugorna byggdes på 1930-talet och den som såg till att de byggdes var bryggeriarbetaren Anna Johansson-Visborg. Tanken var att behövande kvinnor, till reducerad hyra, skulle få möjlighet att fira semester. (Läs mer på hemsidan www.visborgsminne.se)
För flera år sedan riktades kritik mot stiftelsen för att andra än behövande fått hyra stugorna. Denna gång handlar kritiken om det motsatta. Det som nu upprört känslorna är att kriterierna ändrats så att många som hyrt stugor inte längre räknas som behövande. Tidigare har inkomstgränsen varit 264 000 kronor om året, nu är den 176 000 kronor (14 600 kronor i månaden). Utöver det kan läggas till 44 500 kronor per hemmavarande barn, det vill säga ett basbelopp.

Kvinnorna som protesterar utanför LO-borgen har svårt att förstå varför de inte längre är välkomna som hyresgäster. De har olika bakgrund, en del är yrkesarbetande, en del är pensionärer men ingen av dem är livsmedelsarbetare. De ligger över gränsen för vad som skatteverket räknar som behövande.
Jane Morén, medlem i Kommunal och hyresgäst i flera år , har tagit initiativ till protestmötet. Hon vädjar att kvinnorna ska få möjlighet att avsluta tiden som hyresgäster på ett mindre brutalt sätt.
– Vi ber om att få stanna kvar denna sommar så det inte blir detta trauma.
Stiftelsens styrelse består av representanter från såväl LO-distriktet som från Livs. Carina Paulsson, ombudsman från LO-distriktet i Stockholms län, sitter i styrelsen, och undrar varför inte hyresgästerna kom på informationsmötet dagen innan.
– Vi har inget att hämta hos er, ni kör bara byråkratsnack, säger Jane Morén.
Det är hårda ordväxlingar, mycket känslor och inte mycket till konstruktivt samtal.

Carina Paulsson redogör lite senare för bakgrunden till beslutet. Skatteverket har för första gången kommit med ett tydliggörande om vem som räknas som behövande.
– Vi har vid flera tillfällen informerat våra hyresgäster om att Skatteverket höll på med en översyn. Vi fick vetskap om att den var klar den 28 november, säger Carina Paulsson och fortsätter:
– Jag har full förståelse för att kvinnor som inte uppfyller de nya kraven är upprörda. Men vi måste göra rätt.
Varför måste då stiftelsen följa vad Skatteverket säger? Jo, Visborgs minne, är skattebefriad. Det är därför Skatteverkets ord väger tungt.
Carina Paulsson berättar att de inte skulle ha en chans att hyra ut stugorna till behövande om stiftelsen inte slapp att betala skatt. För att få in pengar har stiftelsen också ingått ett antal affärsavtal.
– Det är svårt att få fram en rättvis bild. Men det är ett levande område idag. Här finns ett demensboende med personal dygnet runt. Här finns ett hem för ensamkommande flyktingbarn.
• Kommer ni att kunna hyra ut stugorna enligt de nya kriterierna?
– Vi kommer att arbeta med marknadsföring och det är möjligt att vi får se över hyresnivån i framtiden. Det är inte ovanligt att LO:s medlemmar ligger på den här inkomstnivån. En ombudsman på Fastighets berättade att 35 procent av deras medlemmar ligger på 19 000 kronor i månaden.
• Skulle ni inte kunna göra ett undantag och låta kvinnorna som nu protesterar få hyra en sista sommar?
– Nej, reglerna är tydliga. Det finns inte något utrymme för undantag.

Vad säger Skatteverket om stiftelsens tolkning av vad som är behövande?
– Vi har publicerat en grund för en schablonmässig bedömning för vad som räknas som behövande. Det har vi inte satt på pränt tidigare och det var ett sätt att förenkla för stiftelser som vill komma i åtnjutande av skattelättnad utan att göra en fullständig ekonomisk prövning i alla fall, berättar Gunilla Landmark, rättslig expert på Skatteverket och fortsätter:
– I sak innebär detta inte någon ändring i vad som gäller och har gällt tidigare. Det viktigast måste vara att följa stadgarna.
• Vad säger då Länsstyrelsen? Följer stiftelsen stadgarna?
– Från Länsstyrelsens sida anser vi att stiftelsens styrelse inte gjort något fel, säger Mikael Wiman, stiftelsespecialist på Länsstyrelsen.