Konditor med framtidsplaner
Det är få förunnat att vid nyss fyllda 21 år ha både fast jobb och bostad. Men så lyckligt lottad är Emma Larsson som jobbar på Fröken Gerdas bageri i Alingsås. Hennes specialitet är tårtor.
Klockan är tio och Emma Larsson, som började klockan fyra på morgonen, ska bara jobba någon timme till. Dagens beställningar är avklarade och hon hjälper nu till i kassan.
De tidiga mornarna är inget som hon beklagar sig över, tvärtom så ser hon bara fördelar med att börja tidigt och sluta tidigt. Hon har också väldigt nära till jobbet sedan hon fått en egen lägenhet genom kontakter.
– Jag bor tre minuter härifrån. Det är gôtt, säger hon.
Det är mycket att göra vissa dagar medan det kan vara ganska så lugnt andra dagar. Just nu är det i slutet av semlesäsongen. Kulmen var på själva Fettisdagen då de sålde 3200 semlor. Hon låter förstå att det var helt hysteriskt.
Vi befinner oss i bageriets kafédel som nyligen renoverats och byggts ut. Inredningen går i vitt och rosa. Det är ett ständigt flöde av kunder som antingen kommer för att fika eller för att handla med sig något hem.
Fröken Gerdas bageri, som snart firar 90 årsjubileum, är ett av många fik i Alingsås, även kallad kaféstaden.
Emma Larsson har arbetat här i två år, fick jobb nästan direkt efter att hon gått ut bageri- och konditoriprogrammet på Almåsgymnasiet i Borås.
– Jag gillade att baka tårtor och tänkte att inriktningen mot bageri borde passa mig och det gjorde den, konstaterar hon.
Idag jobbar hon nästan uteslutande som konditor. Förutom Emma finns det två bagare som svarar för matbröd och kaffebröd, två anställda som jobbar i kafédelen och så hennes chef.
Det som Emma tycker är absolut roligast är fortfarande att göra tårtor.
– Då får jag vara kreativ och hitta på nya saker.
Ingen i släkten är bagare eller konditor. Däremot har hennes mormor alltid bakat tårtor.
– Mormor som är självlärd tycker att det är kul att jag tagit över tårttraditionen.
Vi blir avbrutna av en kund som vill beställa en specialtårta och växla några ord med Emma hur hon tänkt sig det hela. Hon visar en bild i sin mobil på en Chevrolet som hon vill ska pryda tårtan, helst ska bilen vara svart.
– Det är en hel del pyssel med detta. Jag tecknar först motivet och sedan skär jag ut det i marsipan. Det tar ofta rätt lång tid att få till det bra.
Hon har dokumenterat varje tårta som hon gjort sedan hon började. Hon har ett album hemma som är helt fullt med bilder av tårtor. Hon har även bilder i mobilen som hon visar mig. Det är alla typer av tårtor, en hel del bröllopstårtor.
Ibland har kunderna väldigt speciella önskemål, som de som istället för bröllopstårta beställde hundra bakelser som alla skulle ha en marsipanros.
– Det var mycket jobb men blev nog väldigt fint när de ställdes fram, konstaterar hon.
Men det är inte bara tårtor som hon är en fena på. Överhuvudtaget gillar hon att hitta på innovationer, som fylld vaniljbulle med en liten gul klick av vaniljsås på toppen och biskvier med jordgubbsfyllning, som fallit väl ut bland kunderna.
Emma vill nu få möjlighet att lära sig ännu mer än hon redan kan. Alldeles nyligen lämnade hon in en ansökan till Kristianstads högskola för att gå ett påbyggnadsår för att ta gesällbrev.
– Jag har hört att det är en jättebra utbildning. Jag ser framemot att få lära mig att göra svårare saker, till exempel chokladskulpturer och karamellfigurer.