”Lokala handlare viktiga för lokal produktion”
De lokala handlarna blir allt viktigare för varor som är lokalt producerade när handelns egna märkesvaror, EMV, tar allt större andel av marknaden.
Märkningen av vissa EMV har blivit bättre och det är till exempel bra att Ica ursprungsmärker sina varor men det räcker inte. Ta färdigrätter som är väldigt svåra att överblicka då dessa rätter består av många olika ingredienser.
De lokala handlarna har ett stort ansvar för att konsumenten ska få kunskap om lokal produktion. En bekant boende i Skåne påpekade att där är det mer vanligt att producenternas namn finns i skyltningen genom att lantbrukarens namn eller gårdsnamnet sätts ut. Snacka om bra ursprungsmärkning!
Flera av våra lokala livsmedelsproducenter har fått lägga ner sin produktion, därför att villkoren som ställts av handelns uppköpare blivit allt för tuffa. Det behövs lokal produktion och en fungerande landsbygd för att skapa och bevara arbetstillfällen. Pris, pris och åter pris får inte vara det enda överordnade.
Idag kan det till och med vara så att den lokalt producerade varan sponsrar handelns EMV genom att butikerna tar ut ett högre pris för det som är närproducerat. Det borde vara tvärtom. De lokala varorna borde ha ett lägre pris än övriga produkter. Detta skulle vara ett tydligt ställningstagande från de lokala handlarna. När det gäller EMV så kräver handelskedjorna att butikerna är lojala och bereder dessa varor utrymme. Vi som är konsumenter kräver också lojalitet mot det vi vill ha. Det finns de som förespråkar bojkott av EMV.
Handeln har en tydlig plikt att ge dig som konsument svar på frågan om var och under vilka förhållanden en produkt är framställd. Men producenterna av EMV växlar beroende på vem som vinner ordern. Dina kunskaper om produkten blir en färskvara. Om handlaren inte ger dig svar så läs den finstilta texten, tänk på att ta med förstoringsglas.
Lokala handlare behöver lyfta fram andra värden, de har kunskaper om vad konsumenten efterfrågar. Det är dags att skapa en ny rörelse där lokalproducerade varor gynnas. EMV får utrymme på de lokalt producerade varornas bekostnad för att handeln tjänar på detta. Istället borde lokala varor få den bästa placeringen på hyllorna och vara tydligt ursprungsmärkta.
Inom textilbranschen finns företag som DNA-hhmärker kläder som gör det möjligt att följa hela produktionskedjan. Det ger möjlighet till insyn och konkurrens på lika villkor. Det vinner alla på, det ger också förutsättning för lokal produktion och att det finns fler produkter att välja på.
Staten borde garantera konsumenterna bättre insyn och bättre möjlighet att påpeka fel och brister. Handeln borde också vara tvingad att vidta åtgärder när problem påtalas.
Mikael Nilsson och Thomas Klang
Facket Gotland