Livs arbetsmiljöombudsman trycker på om vikten att stå på sig


– Det är mycket viktigt att anmäla arbetsskador även om det kan vara svårt att få dem godkända, säger Mikael Löthén, arbetsmiljöombudsman på Livs.

I förra numret av Mål & Medel berättade vi att arbetsskadeförsäkringen årligen visar mycket stora överskott. Anledningen till det är de höga beviskraven som gör det svårt att få arbetsskador godkända. Mikael Löthén är nu orolig över att medlemmar drar sig för att anmäla sina arbetsskador för att de tror att de ändå inte kommer att få dessa godkända.
– Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att ändå göra en anmälan. Och tycker man att det är svårt att fylla i blanketten så ska man ta hjälp av fackklubben eller av ombudsmännen i den region man tillhör.

Han är bekymrad över arbetsmiljön inom livsmedelsindustrin. Det är många som har ensidiga arbeten som sliter hårt på kroppen. Han betonar samtidigt att arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar.
– När det gäller våra branscher så behöver det göras hur mycket som helst för att förbättra arbetsmiljön. Det finns tyvärr fortfarande arbetsgivare som hellre byter ut anställda än gör något åt grundproblemet.

IF Metall har nyligen låtit SCB göra en undersökning om arbetsmiljön bland förbundets medlemmar. Det visade sig att 65 procent uppgav att de fått någon form av besvär av sitt arbete, en tredjedel uppgav att de drabbats av belastningssjukdomar. Hårdast utsatta var kvinnorna.
– Livsmedelsindustrin har alltid legat i topp. Om det är illa ställt i IF Metall så är det ännu värre hos oss, säger Mikael Löthén.
Han pekar också på det mörkertal som finns. När det gäller anmälda och godkända arbetsolyckor så ökar dessa i antal på senare år men när det gäller arbetssjukdomar så har anmälda och godkända knappt ökat alls i antal, se tabell nedan.

– Här finns ett gigantiskt mörkertal. Jag är övertygad om att det finns betydligt fler som är drabbade av arbetssjukdomar och som borde bli godkända. Därför är det så viktigt att göra en anmälan.
Det var ganska nyligen som Mikael Löthén som ombudsman tog över ansvaret för arbetsmiljöfrågorna på Livs. Han har tidigare varit branschansvarig för slakt och chark och matfågel, samtliga mycket arbetsskade- och olycksfallsdrabbade branscher. Han har också ett förflutet som skyddsombud, huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud.