Avtalet som hotar demokratin
Den 25 maj är det dags igen för EU-val. Valdeltagandet inom EU brukar tyvärr inte vara så högt, tvärtom har det stadigt minskat sedan 1979 och låg vid förra valet 2009 på 43 procent, i Sverige på 45,5 procent. Det innebär att färre än varannan EU-medborgare utnyttjar sin rösträtt.
Varför rösta? Jo, ett starkt skäl är att det just nu pågår förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och USA, allmänt kallat TTIP (står för Transatlantic Trade and Investment Partnership). Avtalsförslaget ska Europaparlamentet ta ställning till efter årets val.
Är det inte bra med ett frihandelsavtal? Sverige lever ju av sin framgångsrika export. En större marknad som kan leda till fler jobb genom avskaffade tullar och ökad handel borde väl välkomnas av alla? Jovisst, det är många som är mycket positiva, inte minst de marknadsliberala. Men det gäller också att vara varse om riskerna med ett dåligt avtal, det får inte gynna företagens intressen på demokratins bekostnad. Ett frihandelsavtal får inte heller leda till sämre löner och villkor, inte heller försvåra för människor att försörja sig.
Förhandlingarna om frihandelsavtalet sker i hemlighet. Det som hittills framkommit, och som är riktigt oroande, är det förslag till tvistelösning mellan investerare och stat som förhandlarna har planer på att inkludera i TTIP-avtalet. Denna klausul kallas ofta kort och gott för ISDS, vilket står för Investor-State Dispute Settlement.
Vad är ISDS? Jo, det är en klausul som ska garantera att utländska företag inte ska förlora sitt investerade kapital om landet fattar demokratiska beslut som omöjliggör förväntad vinst. Tvister mellan företag och stater ska avgöras vid en speciell internationell domstol som inte står under nationell lagstiftning och som inte erbjuder offentlig insyn och granskning. Det är en klausul som skulle sätta demokratiskt fattade beslut ur spel. Det är inte bara i Europa det finns kritiker utan även i USA, framför allt från fackligt håll.
Än så länge är det en öppen fråga om ISDS-klausulen kommer att finnas med i det slutgiltiga avtalsförslaget. EU:s handelskommissionär Karel de Gucht (från ett belgiskt liberalt parti) har nyligen sagt att han har svårt att föreställa sig ett TTIP-avtal utan en ISDS-mekanism.
Det är mycket oroväckande. Ett frihandelsavtal som innehåller en sådan här klausul är ett hot mot demokratin.
Det finns redan i dag oroande exempel på processer där storföretag stämt stater efter att de infört lagar som en följd av demokratiska beslut. Vattenfall har stämt den tyska staten efter beslutet att avveckla kärnkraften till 2020. Tobaksjätten Philip Morris har stämt både Australien och Uruguay efter att de båda länderna beslutat om större varningstext på cigarettpaketen.
Det gäller att den 25 maj i EU-valet rösta på de parlamentariker som har ordning på sina prioriteringar, att demokrati ska gå före vinstintresse!