Aziz slår ett slag för facket
– Så fort gong-gongen gick och jag var uppe i ringen så försvann rädslan för att förlora. Jag var fokuserad och supertaggad. Jag vann på RSCI (dvs stoppad match pga skaderisk) säger Aziz Muhic.
Det är en match i nybörjar-SM 2012 som han berättar om. Han gick supertungvikt (+91 kilo). Ett år tidigare hade han börjat boxas för den anrika Västeråsklubben BK Rapid.
Boxaren som han mötte i nybörjar-SM var mycket mer meriterad.
– Fram till ringen var jag jättenervös, men väl där uppe fick jag så mycket stöd av tränarna som ropade ”skär av” och ”upp med garden”. Det var en underbar känsla. Hela klubben var där och hejade på och jag var i toppform.
• Är du rädd för att bli sönderslagen?
– Nej, det är jag inte. Jag vill inte bli det, men det är inte något jag tänker på. Boxning handlar om teknik, kärlek, gemenskap och vänner. Att man känner sig välkommen på träningen. Jag tar med mig mina barn och det göra andra också. Vi har en så jäkla fin gemenskap och klubben har mycket bra ungdomsverksamhet.
En bra boxare kännetecknas av mycket respekt, säger han. Det är viktigt hur man är utanför ringen. Man måste vara beredd att lägga ner den tid som krävs på träning. Man kan inte fuska och gå ut och supa en kväll, det märks direkt. Sömnen är grundläggande, men det kan vara svårt att få till den för Aziz Muhic som har småbarn, 4,5 år respektive 1,5 år, och arbetstider där han går upp klockan 4.10 på morgonen.
Så tidigt måste han gå upp för att hinna till jobbet på HFG i Västerås. Där är han operatör på en linje som packar kött åt Ica. Han är också ungdomsansvarig i fackklubben. Målet är att få med ungdomarna i verksamheten och här finns det en hel del som kan korsbefruktas.
– BK Rapid har ett fantastiskt ungdomsarbete. Jag ska hjälpa till att träna idag, det kommer ungdomar vid halv fem. Boxningsklubben gör ett väldigt bra jobb. Det handlar om respekt och kärlek.
Det är också vad han vill ta med sig in i facket. På HFG får alla nyanställda en introduktionsdag då man lär sig om jobbet, hygien och så vidare. Facket har en timme för att berätta vad man gör.
– Vi berättar om vikten av att vara med i facket och a-kassan, fackets historia och att man ska tilhöra det fack som finns på arbetsplatsen, hur man begär övergång från ett fack till ett annat. På vår fackliga introduktion får deltagarna komma fram till svaren själva. Vi vill att de ska vara aktiva, så vi ställer frågor, till exempel: Vad tänker ni på när ni hör ordet facket? Vad är lägsta lön? Vi försöker att undvika ja och nej -frågor.
• Vad vet ungdomarna om facket när de kommer?
– De vet inte så mycket. Det vanligaste svaret man får från ungdomarna är att facket är för dyrt och att de inte ska jobba så länge. Där får man börja resonera med dem, berätta om fördelarna med att vara med. Det kan vara att facket jobbar för alla medlemmar, att man aldrig är själv, att man får sin röst hörd. Det kan handla om försäkringar, om vad som händer vid en konflikt, att man får konflikterstättning. Det är tillsammans vi blir starka. Att bara säga till ungdomarna ”Du ska gå med i facket” funkar inte.
Två gånger per år har de ungdomsansvariga i Region Mitt planeringsdagar. Aziz var på ett sådant i februari. Han ska åka runt på skolor och tala om vad man bör tänka på när man kommer ut i arbetslivet. Det är ett stort intresse på de skolor som har livsmedelsprogram, det kan vara bageri och konditori, bryggeri och slakt- och chark.
Han har också varit med på LO:s ”Facket på sommarjobbet”, som vänder sig till ungdomar som får sin första anställning.
Nybörjar-SM 2012 vann han till slut. Det är han största idrottsliga framgång. Men efter det fick han problem med ryggen. Ett tag trodde han att det var diskbråck men det var det som tur var inte, han är bara stel och behöver stretcha minst en halvtimme efter träningen.
Så fort han får ordning på ryggen är målet att träna hårt och börja gå matcher igen. Åldern är inget problem.
Supertungviktarna når sina topprestationer när de är 30+.