”Det viktiga är vad vi köper”
Det finns idag en övertro till marknadens krafter, hur de reglerar konsumtionen och skapar arbetstillfällen. Mikael Nilsson och Thomas Klang skrev i Mål & Medel förra månaden om EMV (handelskedjornas egna varumärken) och att en stark landsbygd med lokala handlare kan ses som ett botemedel mot den farsot som sprider sig i matbutiken.
De är inne på samma bana som finansminister Anders Borg som dock passade på att ge en känga åt hela livsmedelsbranschen.
Ett av grundproblemen med EMV är att livsmedel är lågengagemang-produkter. Inom tolv sekunder scannar kunden av varuhyllan, väljer varumärke och går vidare.
När Ica passar på att ställa sina varor på rätt plats så är slaget avgjort innan det har börjat. Personligen så tror jag att de som idag handlar i gårdsbutiker (vilket jag självklart gör) redan handlar ”riktiga” varumärken. Bara för att pengar flyttas från högra handen till den vänstra så har man inte blivit rikare.
Det krävs till att börja med en mental förändring hos konsumenten inte bara angående priset, biffen behöver inte vara större än tallriken.
För det andra så är många hushålls disponibla inkomster skrämmande låga vilket tvingar dem att köpa EMV eller baka barkbröd. ”Det var inte så gott i början men nu smakar det ok” sa en sommarjobbare till mig för ett par år sedan om Eldorado cola.
För det tredje så behövs en stat som tar ansvar, inte bara genom att subventionera svenska varor, för att kompensera producenternas högre kostnader – utan även inser vikten av mat.
Regeringen samtalar idag med Saab om att köpa u-båtar och tänker satsa ytterligare miljarder på andra delar i försvaret. Men ingen har någon tanke på att det bara är fordonen som tankas med diesel.
Världen har idag blivit naiv och sätter all tilltro till marknaden. Men marknaden kommer inte att lösa livsmedelsbranschens problem, endast en total systemförändring kan göra det.
Rom byggdes inte på en dag så varför inte börja med de fackliga organisationerna.
Att dela ut kexchoklad och EMV-dryck på kollektivavtalets dag är inte ok.
Alexander Jansson