Larm om brister i den psykosociala arbetsmiljön; stress, arbetsbelastning, övertid (betald och obetald) och mobbning har blivit allt vanligare. Och kraven på Arbetsmiljöverket har tilltagit: Ta fram nya och bättre föreskrifter för det moderna arbetslivets allt större problem. Nu är nya föreskrifter på gång.

Redan i början av 2000-talet arbetade Arbetsmiljöverket med nya föreskrifter på området. I juni 2003 låg ett förslag till ”föreskrifter om sociala och psykologiska arbetsmiljöförhållanden” klart. De skulle då ersätta föreskrifterna om kränkande särbehandling i arbetslivet, de allmänna råden om psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön och regler med sociala och psykologiska aspekter i två andra föreskrifter.
Förslaget åkte i papperskorgen. Främst på grund av parternas oförenliga krav och förväntningar. Facken ville ha mer detaljerade regler, och arbetsgivarna ville för allt man höll heligt inte ha några nya inskränkningar i sin rätt att leda och fördela arbetet.

Det som framför allt fick arbetsgivarsidan att protestera var § 7 i förslaget: ”Arbetstagaren skall ges möjlighet till inflytande över hur det egna arbetet utförs”.
Ett annat skäl som framfördes var svårigheten att utöva tillsyn på reglerna. När det gäller maskiner, damm, kemikalier och andra fysiska frågor kan man mäta och se vad som är bra och vad som är dåligt. Det är betydligt knepigare när det gäller sociala och psykologiska faktorer.

Motsättningarna mellan fack och arbetsgivare är i det stora hela desamma i dag som 2003. Nu har Arbetsmiljöverket ändå tagit itu med uppgiften att ta fram nya och modernare regler för den psykosociala arbetsmiljön.
– Vi påbörjade arbetet under 2011, och har bland annat tittat på hur man kan motverka och förebygga arbetsrelaterad stress, säger Tomas Rosenblad som leder arbetet med de nya föreskrifterna.
Ett förslag går under våren på remiss internt inom verket. Till hösten är det tänkt att ett förslag ska gå ut på extern remiss, så att parterna och andra får säga sitt. Enligt planerna ska de nya föreskrifterna sedan kunna beslutas/godkännas senast 1 juli och börja gälla på hösten 2015.