Visst är det allvarligt att de högerpopulistiska och högerextrema partierna gått framåt i EU-valet i länder som Storbritannien, Frankrike, Danmark, Ungern och Grekland. Enligt Expo har 13 av EU:s 28 medlemsländer parlamentariker från ett främlingsfientligt parti, det är illa men det kunde med andra ord ha varit ännu värre.
Det säger något om situationen i Europa och fler kommer säkerligen att känna sig manade att rösta nästa gång det är dags.
Vi var länge förskonade i Sverige men Sverigedemokraterna sitter nu både i riksdagen och i Europaparlamentet. Samtidigt gäller det att lyfta fram de goda krafterna, alla de som engagerar sig mot främlingsfientlighet och för mänskliga rättigheter. Det var trots allt 90 procent av den svenska befolkningen som inte röstade på Sverigedemokraterna. Supervalår är en ny erfarenhet. Politik diskuteras som aldrig förr. Röstdeltagandet i EU-valet ökade också, både i Sverige och inom EU, om än marginellt.

Det är också glädjande att Socialdemokraterna fick flest röster och är det klart största partiet i Sverige. Målsättningen var blygsam, att nå minst samma resultat som i förra EU-valet. Det lyckades partiet med på valnatten och det bådar gott inför höstens val som handlar om regeringsmakten.
Det skulle ha varit bra om socialisterna hade lyckats med sin strävan att bli den största partigruppen i parlamentet. Det blev de inte utan backade något men är fortfarande näst största grupp. Synd då deras kraft att driva igenom ett socialt protokoll till försvar för fackliga rättigheter nu minskar. Samtidigt gick den största gruppen EPP rejält bakåt. Det handlar om de konservativa och kristdemokratiska partierna som backat.
En förklaring till att den borgerliga gruppen backar är den höga arbetslösheten i kombination med den hårdförda åtstramningspolitiken som förts. Det har lett till jakt på syndabockar hos högerpopulisterna. Alla människor vill kunna försörja sig. Förnekas de den rätten får det konsekvenser som är svåra att överblicka. Det borde den europeiska historien lärt oss men det är ibland lätt att glömma.

Fackföreningsrörelsen har länge kritiserat den politik som förts utan att få gehör. Kanske är en förändring på gång att döma av de friska vänstervindar som blåser i Sverige. För i EU-valet fick Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ på valnatten hela 51,3 procent. Samtidigt gjorde Moderaterna sitt sämsta val sedan 1970.
Det finns med andra ord mycket som talar för att nästa statsminister blir en svetsare. Det skapar nytt framtidshopp.
Samtidigt är det glädjande att 57-åriga Soraya Post, som är Fi:s första namn, fått en plats i Europaparlamentet. Det är ett lysande bevis på att vår demokrati fungerar. Hon är rom och kämpar för mänskliga rättigheter. Det känns bra att Sverige kan bidra med en frisk fläkt i EU när så många extremister tar plats i parlamentet.