Hösten är här. Och med den svampsäsongen. En avkopplande och lärorik sysselsättning. Men det finns mycket att tänka på. Hur man plockar och behandlar svampen. Och undviker giftiga sorter.

Frisk luft, vardagsmotion och naturnära upplevelser. Att gå i skog och mark och leta efter svamp är en fritidssyssla som har många positiva effekter.
– Vissa tycker om att leta och hitta. De kan nästan inte sluta plocka. Andra tycker mest att svamp är gott och ser det som ett kul sätt att dryga ut kosten, säger experten Michael Krikorev.
Han är mykolog och leder svampkurser, har skrivit böcker i ämnet och står bakom webbplatsen Svampguiden. Han fascineras av svampar och finner spänning i att upptäcka nya arter.
Men vad är det som gäller för den som bara vill ut och plocka? Det krävs inte mycket i utrustningsväg. Viktigast är oömma kläder och skor, en bra svampkniv med borst samt en luftig korg, gärna indelad i mindre fack.
– Generellt ska man inte förvara matsvamp i plastpåse. Värme och fukt gör att bakterier och larver växer fort. Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara och om man inte hinner tillaga den samma dag ska man ställa in den i kylen.

Ju mer kunnig en svampplockare är desto mer svamp går att hitta.
– Om det finns flera olika trädslag brukar det finnas flera olika svamparter. Men skogen ska inte vara för tät och det får gärna växa mossa och blåbärsris. Karl Johan och kantarell trivs med flera olika trädslag och kan finnas på många ställen.
Och det växer snart upp nya svampar efter plockning. Att foten måste skäras av för att inte skada mycelet är en myt. Svampen är flerårig och kommer tillbaka ändå.

– I Sverige finns cirka hundra bra matsvampar och flera hundra som är giftiga. Drygt en handfull är dödliga, som toppig giftspindelskivling vilken växer nära trattkantareller och ibland kommer med i korgen av slarv, berättar Michael Krikorev och avslutar:
– Det finns inga enkla regler för vilka svampar man kan plocka. Man måste lära sig en i taget och får läsa på, gå en kurs eller följa med någon som är kunnig. Efter att man har plockat är det viktigt att rensa svamparna en och en för att ingen objuden gäst ska slinka med.
Med andra ord gäller det att vara vaksam. En nybörjare bör hålla sig till arter som är lätta att känna igen, som kantarell och blek taggsvamp. Då är svamplockning en ofarlig och rolig fritidssyssla.