Livs anmäler Carlsberg
Övertiden har skenat i väg så att den för flera personer ligger en bra bit över det tillåtna hävdar Livs klubb på Carlsberg Supply Company Sverige i Falkenberg. Därför har man vänt sig till Arbetsmiljöverket med en anmälan om brott mot arbetstidslagen. Företaget medger att överträdelse skett i några fall, men nekar till att medvetet ha brutit mot lagen.
I januari 2012 kom Arbetsdomstolen fram till att arbetstidslagens bestämmelser inte var reglerade i Livsmedelsavtalet (Mål&Medel nr 3/2012). Brott mot arbetstidslagen kunde därför inte längre hanteras av förbundet som kollektivavtalsbrott, utan nu måste man göra en anmälan till Arbetsmiljöverket som är tillsynsmyndighet över arbetstidslagen, ATL. Verket kan i sin tur gå vidare till åklagare.
När man i klubben såg att övertiden 2013 i flera fall gått över det tillåtna för allmän övertid och/eller extra övertid vände man sig därför till Arbetsmiljöverket med en anmälan.
– Det är min skyldighet att reagera och agera när jag ser att man bryter mot bestämmelserna, konstaterar Nils Håkan Nilsson som är huvudskyddsombud.
Enligt anmälan är det nio personer som jobbat för mycket övertid mellan juni och december 2013. Fjolåret var på intet sätt unikt. Ett högt (eller alltför högt) övertidsuttag har varit vanligt i cirka tio års tid, påpekar klubb-ordföranden Sten-Olof Svensson.
– Företaget ligger alltid på gränsen för vad ATL tillåter, säger han.
Carlsberg förklarar i ett yttrande till Arbetsmiljöverket att installationerna av ett automatiserat lager för helpall och ett automatiserat plocksystem försenats, och det har inneburit ökad arbetsbelastning på nyckelpersoner. Vilket i sin tur skulle vara särskilda skäl (extra övertid) för en av personerna i Livsklubbens anmälan.
För fyra andra påpekar man att den lokala överenskommelsen om ersättning för två extra timmar övertid utöver faktiskt arbetad vid övertidsarbete på ledig dag (inställelsetid) felaktigt tagits med i övertidssaldot. Rensas inställelsetiden bort ligger dessa personer under övertidstaket.
I ett fall har normaltid blivit övertid genom ett administrativt fel.
I tre fall medger dock Carlsberg att överträdelse av övertidsbestämmelserna (allmän övertid) skett. Ett förklaras med högsäsong, sjukdom, många sommarvikarier och brist på kompetens inom arbetsområdet. De andra, som gäller två maskinoperatörer, med nyinstallation av plockrobot.
Carlsberg hävdar att man inte medvetet brutit mot reglerna i ATL. Efter överträdelsen har samtliga chefer informerats, och en ny rutin för kontroll av övertidssaldo har tagits fram.
Nils Håkan Nilsson och Sten-Olof Svensson vill inte spekulera i om företaget medvetet bryter mot bestämmelserna eller inte. De konstaterar bara att problemen fortsätter, de nya rutinerna till trots.
Listor för 2014 som de fått ta del av visar att övertiden dragit i väg oroväckande. Det finns personer med mer än 60 timmars övertid per månad.
Carlsbergs förklaringar med maskininstallationer under 2013 håller inte hävdar de. Företaget har en skyldighet att se till att personalen inte jobbar för mycket även om det handlar om ansvariga maskinoperatörer. Ingen av de tre operatörerna som är aktuella i anmälan till Arbetsmiljöverket var för övrigt inblandade i själva installationen av maskinerna påpekar de.
– Företaget har ansvaret att leda och planera arbetet, då ska man också ta det ansvaret och se till att det inte blir för stora övertidsuttag, säger Nils Håkan Nilsson.
– Ser man att det närmar sig taket ska man ta in folk, öka bemanningen. De ska i god tid ta höjd för sådant. Det ska vara en bemanning som speglar den faktiska verksamheten.
Arbetsmiljöverket har ännu inte fattat något beslut rörande klubbens anmälan.