Mycket står på spel!
Moderaterna vill kalla sig för de Nya Moderaterna. Frågan är varför det är så viktigt. Vad är det hos de Gamla Moderaterna som man vill lämna bakom sig och få oss att glömma? Förmodligen är det den egna, trista historien som kanske inte alla känner till: Under 1900-talet har Moderaterna bland annat varit emot allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt, åtta timmars arbetsdag, a-kassa, två veckors semester, fria skolmåltider, allmän sjukvårdsförsäkring, allmänna barnbidrag, tre veckors semester, fri sjukvård, ATP, fyra veckors semester, 40-timmars arbetsvecka och den femte semesterveckan.
Är det därför man vill kalla sig de Nya Moderaterna? Partiet vill inte bli förknippat med att man alltid värnat om de rika i samhället och att man fortfarande gör det. Där har man sina trognaste väljare. De har också fått utdelning. De som redan är rika har blivit ännu rikare tack vare införandet av jobbskatteavdrag, avskaffandet av förmögenhetsskatt och kraftig sänkning av fastighetsskatten. Därtill har de som redan har det gott ställt kunnat kamma hem stora summor i bidrag i form av avdrag för Rot, Rut och för räntor på bostadslån.
Under sina åtta år vid makten har den moderatledda regeringen sänkt skatterna med totalt 140 miljarder kronor. Det har givetvis fått allvarliga konsekvenser för den gemensamma tryggheten.
Alliansregeringen har under sina åtta år förändrat det svenska samhället. Det kännetecknas inte längre av en hög grad av jämlikhet och en väl fungerande välfärd. Tryggheten har fått sig en rejäl knäck. Arbetslösheten är skrämmande hög, likaså bostadsbristen för dem som inte har råd att köpa sig en lägenhet.
Sjukförsäkringssystemet har utsatts för ett frontalangrepp. Det handlar om sänkta ersättningsnivåer och sämre möjligheter att få del av försäkringar som sjuklön, sjuk- och rehabiliteringspenning, sjuk- och aktivitetsersättning och arbetsskadeförsäkring. Åtgärderna har försvarats med att incitamenten för att söka arbete skulle stärkas, vilket skulle minska det alliansregeringen kallade ”utanförskap”, men det har inte minskat.
Enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån har antalet människor som måste leva på sänkta ersättningar som sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare kallat förtidspension), a-kassa och socialbidrag ökat med 2,5 procent 2013 jämfört med året innan.
När tryggheten havererar går det parti som står till höger om Moderaterna framåt genom att lägga skulden på flyktingmottagandet. Problemet är inte att skatterna sänkts mest för dem som har de högsta inkomsterna utan att det kommer för många flyktingar från krig och terror påstår de.
Enligt en ny bok från Katalys – institut för facklig idéutveckling – har Sverigedemokraterna i riksdagen i nio fall av tio röstat med Alliansen när det handlat om frågor som varit blockskiljande. En röst på detta parti är med andra ord en röst på fortsatt borgerligt styre.
Det är mycket som står på spel i årets val. Varje röst räknas och varje röst är lika mycket värd. Det är detta som kallas demokrati och den måste vi gemensamt värna om. Själv kommer jag att rösta på Socialdemokraterna. Jag vill se Stefan Löfven som vår näste statsminister. Om tillräckligt många gör som jag, så kommer det att bli första gången som en svensk regering leds av en arbetare med facklig bakgrund. Det är något att se fram emot!