Passion och politik. Ken Follett, Evighetens rand (Århundradet 3:e boken), Albert Bonniers förlag 2014. Översättare: Peter Samuelsson, Lena Karlin.
Afroamerikanernas kamp i USA, Berlinmuren, Kubakrisen och kalla kriget är centrala teman i den avslutande delen av Ken Folletts stora romantrilogi om nittonhundratalet (som inleddes med Giganternas fall och Världens vinter).
Men århundradets viktigaste händelse, som betytt ”mer än krig, mer än tekniska framsteg”, menar författaren, är feminismens genombrott. ”I över tiotusen år var kvinnoförtrycket ett normaltillstånd och under min livstid har allt detta helt förändrats” förklarade han nyligen i en intervju för Kulturnyheterna.
I Evighetens rand får vi möta många starka kvinnor, som till exempel den östtyska läraren Rebecca Hoffman som fattar ett drastiskt beslut när hon upptäcker att Stasi spionerar på henne. Vi återser också favoriter från de tidigare böckerna som gruvarbetardottern, numer parlamentsledamoten, Ethel Williams. Det stora romanbygget avslutas med en tegelsten som sätter alla bitar på plats. Lysande.